Pečený telecí krk

Budeme potřebovat:

  • 1 ks telecí krk vázaný
  • 3 ks mrkev
  • 3 ks petržel
  • 3 ks jarní cibulka
  • 3 hrsti čerstvá petrželka
  • 2 polévkové lžíce olivový olej
  • 2 ks cibule ve slupce
  • 3 ks bobkový list
  • 6 ks pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce hladká mouka k zahuštění omáčky
  • hladká mouka a strouhanka na obalení masa (50:50, cca 3 polévkové lžíce)
  • marináda na maso:
    • 2 polévkové lžíce barbecue omáčka
    • 1 čajová lžička tymián sušený
    • 1 čajová lžička kmín drcený
    • 1 čajová lžička rozmarýn sušený
    • 1 čajová lžička sůl
    • 1 čajová lžička pepř mletý
    • Vše spolu smícháme, maso potřeme marinádou a necháme v chladničce 24 hodin odpočívat zakryté fólií.
Námořnické hovězí
Vydatný a chutný oběd nebo večeře? Námořnické hovězí dodá energii

Postup:

Telecí krk obalíme směsí mouky a strouhanky. Na rozpáleném oleji ve větší pánvi osmahneme z každé strany a odložíme stranou.

Do výpeku přidáme mrkev, petržel, jarní cibulku, petrželku, celý pepř, bobkový list a osmažíme.

Podlijeme vývarem nebo vodou, můžete použít i pivo.

Navrch zeleniny položíme maso, zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut.

Troubu si zahřejeme na 180 °C. Připravíme si pekáč, který má i víko. Na dno pekáče dáme zeleninu i s vodou, kterou tam máme, a na vrch položíme maso.

Kolem masa položíme cibuli a česnek, osolíme a dáme péct na 2 hodiny. Doba pečení se může prodloužit v závislosti na druhu pekáče. 

Vepřové rolky
Závitek z vepřového karé připomene letní grilovačky. Připravit jde i v kuchyni

Když máme masíčko měkké, vyjmeme ho a odložíme stranou. Zeleninu vyjmeme a výpek přelijeme z pekáče do hrnce, ve kterém si uděláme omáčku. 

V přibližně 2 dl vody rozmícháme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a vlijeme do výpeku. Metličkou rozmícháme a necháme povařit.

Věřím, že vám bude chutnat.

Muž s varechou Viliam Lajgút nabízí jednoduché a oblíbené recepty. „Stačí se podívat, co máš doma v lednici, a můžeš uvařit jídlo, které ti bude každý závidět. Věřím, že si každý přijde na své,“ říká sympatický kuchař. Jeho recepty můžete sledovat také na Instagramu.