Pudingoš

Budeme potřebovat:

  • na těsto:
    • 200 ml mléka
    • 42 g čerstvého droždí
    • 460 g hladké mouky
    • 80 g cukru moučka
    • 60 g másla
    • 2 bílky
    • špetka soli
  • na náplň:
    • 1 sáček čokoládového pudinku
    • 4 lžíce holandského kakaa
    • 300 ml mléka
    • 150 g cukr krupice
    • 150 g másla

Postup:
Nejprve si připravíme náplň, aby stihla vychladnout. V nepřilnavém rendlíku si rozmícháme v mléce pudinkový prášek, kakao a cukr. Na sporáku uvaříme za stálého míchání pudink. Odstavíme ho a důkladně vmícháme změklé máslo. Na povrch horkého pudinkového krému přitiskneme potravinovou folii a necháme na chladném místě řádně vystydnout.

Na přípravu těsta si do mísy odvážíme mouku, cukr, změklé máslo, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme droždí. Ingredience v míse nahrubo vymísíme v těsto, následně přidáme vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli.

Řádně vymísíme v bochník nelepivého těsta, pokud máme robota či ruční šlehač s háky, usnadníme si práci.  Hotové těsto přemístíme bez kynutí na podsypaný vál a rozdělíme na 4 díly. Také zapneme troubu na 180 °C.

Každý díl rozválíme na obdélník cca 30 x 20 cm, potřeme cca 3 lžícemi vychladlé náplně (krom okrajů) a smotáme v úzký závin. S těstem se velmi dobře pracuje. Každé dva prameny obtočíme navzájem.

Oba zapletence přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C zhruba 40 minut.

Dozlatova upečené pudingoše vytáhneme z trouby, ihned potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.