Na Seychelách mě omráčila chuť, která byla intenzivnější, než jsem čekala. Snědla jsem hned tři kousky, tedy spíš jsem jen spolkla semínka zabalená ve žlutém, voňavém hávu. Mí hostitelé byli hodně překvapeni, že mi „passion fruit“ tak chutná. Mysleli si totiž, že její sladkokyselou, ostřejší chuť nesnesu. Od toho dne jsem měla na stole vedle ranního šálku kávy i skleničku maracujového džusu.

Pět jizev Kristových

Rostlina byla objevena okolo roku 1700 v Brazílii a španělští misionáři si ji hned spojili s křesťanskými tradicemi a umučením Krista. Popínavou bylinu s exoticky vyhlížejícími květy, se strukturou jak z jiné planety a s plodem s tmavě purpurovou, lesklou kůrou nazvali mučenka. Její květy mají představovat pět jizev Krista po ukřižování a dužina barvou připomíná jeho krev. Barvami hýřící květy mučenky lákají snad všechny, kdo je kdy spatří. Ale pozor, jenom jedna odrůda má jedlé plody, a to Passiflora edulis, tedy mučenka jedlá.

Nečekaná, šťavnatá krása

Marakuja vypadá tajemně a zralá, tmavá varianta s kožnatou, svraštělou kůrou budí nedůvěru. Ale to je jen iluze, protože jakmile ji rozpůlíte, rozevře se jak květina plná žluté, sladkokyselé šťávy a tmavých semínek v bílorůžovém pouzdře. Díky chuti a zdraví prospěšným látkám ovládla svět a v tropech a subtropech ji pěstují ve velkém pro vlastní potřebu, ale také proto, aby se mohla v zimním období dostat až na naše stoly. Právě teď má, podobě jako mango, banány a ananasy, vrcholnou sezonu sklizně. V kuchyni je marakuja velmi ceněná, já tvrdím, že se nejlépe hodí k dezertu Pavlova, v němž vykouzlí kontrast pikantního tónu ovoce se sladkou, nadýchanou chutí bezé a smetany.

Marakuja se ale nehodí jen do dezertů, džusů, džemů a zmrzlin, zpracovává se i na víno, ocet nebo čaj. Svou záhadně sladěnou chutí se skvěle uplatní v asijské kuchyni, kde se přidává do dresinků, salátů a exotických omáček.

Pro inspiraci přikládám recept na mimořádně dobrý dort, plný pistáciových ořechů, mandlí, který je téměř bez mouky. Nakyslou chuť skvěle doplní sladký ananas a jeho zářivá barva zase připomene, že jaro je za dveřmi.

Ananasový dort s marakujou a pistáciemi

close Ananasový dort s marakujou a pistáciemi. Foto: se souhlasem Dagmar Heřtové info Zdroj: Foto: se souhlasem Dagmar Heřtové zoom_in Ananasový dort s marakujou a pistáciemi.

DORTOVÁ FORMA O PRŮMĚRU 23 CM, PŘÍPRAVA 25 MINUT + PEČENÍ 1 HODINA

• velký zralý ananas 1 ks • marakuja 3 ks • nesolené máslo 140 g + na vymazání formy • vejce velikosti M 4 ks • vyloupané pistáciové ořechy 100 g • mandlová mouka 100 g • světlejší jemný třtinový cukr 40 g + 2 lžíce • třtinový cukr krupice 100 g • bílý cukr krupice 100 g • hladká mouka 2 lžíce • prášek do pečiva ½ mokka lžičky

1. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj pistáciové ořechy. Dejte do trouby a pečte 5 minut nebo dokud ořechy nezačnou vonět a nezbarví se dozlatova. Přendejte je na talíř a nechte vychladnout. Mezitím vyložte dno dortové formy pečicím papírem a vnitřní okraje formy vymažte máslem.

2. Odřízněte horní i dolní část ananasu a oloupejte ho tak, aby na něm nezůstaly žádné hnědé tečky. Poté ho nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 0,8 cm a kulatým vykrajovátkem na cukroví odstraňte tuhou část uvnitř. Kolečka ananasu rozprostřete na dno formy tak, že nejdříve doprostřed dáte celé kolečko ananasu a pak jednotlivá další kolečka obložíte kolem středu, dokud nebude dno plné. Nyní rozkrojte 1 marakuju a její dužinu i se semínky lžící vyklopte do malé misky, přidejte 2 lžíce světlejšího třtinového cukru, smíchejte a rozprostřete na ananas.

3. Zbytek ananasu nakrájejte na malé kostičky o stranách 1 cm, rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby asi na 10 minut. Poté vyjměte a nechte na plochém talíři vychladnout. V kastrůlku rozehřejte 100 g másla a dejte stranou. Pistáciové ořechy nasekejte najemno a dejte do mísy kuchyňského robotu, přidejte mandlovou mouku, hladkou mouku s práškem do pečiva, vejce, třtinový a bílý cukr krupici, vše zalijte rozpuštěným máslem, lehce smíchejte, ale nešlehejte. Poté přidejte orestované kousky ananasu a vše lehce promíchejte.

4. Těsto vlijte do formy na ananas a dejte do trouby péct na 40–45 minut, po 30 minutách pečení přikryjte alobalem. Dort je hotový, když párátko zapíchnuté doprostřed zůstane suché. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočívat. Opatrně uvolněte sponu formy, přikryjte pevně talířem, na kterém dort budete servírovat, a vyklopte dort na talíř. Odstraňte pečicí papír a nechte dort ještě chvilku zchladnout. Před servírováním rozpusťte v malém kastrůlku na mírném ohni 140 g másla a 40 g světlejšího třtinového cukru a vše spojte. Nakonec přidejte vnitřek dvou zbylých marakují a jen minutu povařte. Tímto sirupem potřete ananas na dortu a servírujte.

close Dagmar Heřtová. info Zdroj: se souhlasem Dagmar Heřtové zoom_in Dagmar Heřtová. Dagmar Heřtová 
Profesí ostřílená právnička, srdcem nadšená cestovatelka a zapálená kuchařka.Cestuje mezi Prahou, Máchovým krajem kolem Bezdězu a anglickým Brightonem. Všude hledá zajímavé recepty a kuchařské triky. A protože už jich má v šuplíku celou řadu, podělí se s vámi o ty nejlepší.