Vepřové špízy s pečenými bramborami a majonézou

Budeme potřebovat (na tři porce):

  • 500 g vepřové pečeně (kotleta bez kosti)
  • 750 g baby brambůrek
  • 1,5 lžičky drceného kmínu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky koření grilovací byliny
  • 1 menší cuketu
  • 1 velkou papriku
  • 1 větší červenou cibuli
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 lžičku uzené papriky
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • šťávu z 1/4 citrónu
  • kousek zelené části jarní cibulky
Panenka se zeleninou
Vepřová panenka. Rychlý oběd, který si dá každý rád

Postup:
1. Vepřovou pečeni nakrájíme na tenké plátky, přikryjeme potravinářskou fólii a naklepeme.

2. Plátky podélně překrojíme na půl a dáme do mísy.

3. Přidáme sójovou omáčku, 2 lžíce olivového oleje, sušený česnek, pepř, grilovací byliny a lehce osolíme.

4. Necháme odpočinout.

5. Brambory omyjeme a překrojíme na čtvrtiny.

6. Dáme do mísy, přidáme drcený kmín, sůl, pepř a čtyři lžíce olivového oleje. Promícháme a dáme na plech s pečícím papírem (stranou slupky dolů).

7. Pečeme při 225°C do zlatova.

8. Cuketu nakrájíme na půlkolečka, cibuli na osminy a papriku na kostky.

9. Střídavě napichujeme maso (každý plátek přeložíme na třetiny), cibuli, cuketu a papriku.

Ještě před deseti lety bylo vepřové sádlo téměř na indexu.
Zabijačkové recepty moc zdravé nejsou, o to lépe ale chutnají

10. Špízy grilujeme nebo je můžeme přidat do trouby k bramborám a péct cca 15 minut dle síly plátků masa.

11. Majonézu smícháme s hořčicí, utřeným česnekem, uzenou paprikou, citrónovou šťávou a najemno nakrájenou jarní cibulkou.

12. Servírujeme špízy s pečenými bramborami a pikantní majonézou.

David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.