"Na jaře se zdálo, že soutěžících nebude tolik jako v minulých ročnících. Ale s postupem času se ukázalo, že tato soutěž k nám už prostě patří. Slunečnice jsou vidět před domy, v zahrádkách, jednotlivě i v celých záhonech. Rostou dokonce na naprosto nečekaných místech, kde zapadlo semínko v loňském roce. Příkladem může být slunečnice vyrostlá jakoby z asfaltu u obyčejného sloupu. Jeden z domů místního hasiče se zase ztrácí v záplavě rostlin," řekla k tomu starostka SDH Bezděčín Milada Vlčková .

Zanedlouho dojde k měření rostlin. Podle Vlčkové je už teď jasné, že výsledky budou opět velmi dobré. Každoročně se hodnotí nejvyšší slunečnice, ale zkrátka nepřijde ani nejmenší rostlina. Nechybí ani další kategorie, například nejmladší a nejstarší soutěžící, rostlina s nejvíce květy, největší průměr květu či listu a podobně. Ceny pro vítěze jsou spíše symbolické. Vyhlášení výsledků proběhne během několika dnů po skončení měření.

Ambroziády se účastní téměř stovka dětí, vesměs sní o hvězdné kariéře.
VIDEO: V Jihlavě se zdokonalují budoucí umělci

Loni se v soutěži utkalo šestadvacet místních hasičů i ostatních obyvatel obce. Do soutěže se každoročně se zapojují občané různého věku. Od tříletých dětí, kterým pomáhají zalévat rostlinu rodiče, až po důchodce, jejichž věk se pohybuje kolem osmdesátky. Největší rostlina ze všech ročníků soutěže prozatím vyrostla v roce 2016 a měřila úctyhodných 425 centimetrů.

Nápad na soutěž se slunečnicemi vznikl úplnou náhodou. "Dostala jsem od kolegy sazenice, které už nikdo nechtěl. Ještě mi říkali, že teď abych udělala soutěž. Slunečnic bylo hodně, i já jsem je rozdala. A soutěž tak byla v podstatě na světě," popsala první ročník Vlčková.

Magistrát města Jihlavy. Ilustrační foto.
Jihlavská koalice deklaruje i nadále svou jednotu

Tato hojně pěstovaná rostlina běžně dorůstá výšky okolo čtyř metrů. Jejím typickým znakem je otáčení se za sluncem. To však dělá pouze mladá rostlina.