Květy černého bezu jsou známé především pro svou krásnou vůni a intenzivní barvu. Intenzivní a příjemná vůně není ale jedinou výhodou, kterou černý bez nabízí. Tato rostlina má i pozitivní vliv na lidský organismus díky přítomnosti mnoha živin v jeho složení. Květy totiž obsahují betakaroten, vitaminy (A, B1, B2, B3, B6 a C), minerální látky (draslík, hořčík, sodík, vápník, fosfor, železo, zinek a mangan) či éterické oleje, které jsou zodpovědné za jejich vůni.
Květy černého bezu jsou také bohaté na přírodní flavonoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti. Dále obsahují třísloviny, díky nimž je například sirup ideální pro léčbu kašle, nachlazení a proti virům. V neposlední řadě jsou bohaté i na cholin, což je složka, která snižuje krevní tlak a zabraňuje hromadění tuku v těle.
Představíme vám několik způsobů zpracování, který ocení nejen vaše tělo, ale i potěší chuťové pohárky vašich dětí.
Domácí bezovka
Už máte svou domácí ,,bezovku“? Neváhejte s její přípravou, bez je totiž v plném květu, tak ať to nepropásnete… Takto připravený bezový sirup vydrží v chladu dlouhé měsíce.
Budete potřebovat:
cca 50 ks větších květů bezu
3l předem převařené vychlazené vody
3 kg pískového cukru
80 g kyseliny citronové a 2 nakrájené citrony na kolečka
Postup:
Bezové květy opatrně opláchneme, ale nemusíme, pokud jsou čisté. Dáme do misky, nebo hrnce, zalijeme převařenou vychlazenou vodou, přidáme citron a necháme 24 hodin odstát. Poté scedíme přes plátýnko a přidáme kyselinu citronovou a cukr. Povaříme dokud se cukr nerozpustí a je hotovo. Horký sirup lijeme do předem vypláchnutých lahví. (Doporučujeme vyplachovat vřelou vodou a použít lahve ze silného skla).
Bezové ledňáčky
Z domácí Bezovky viz předešlý recept snadno a rychle vykouzlíte osvěžující vodové ledňáčky.
Budete potřebovat:
formy na ledňáčky
plastové úchyty (raději dřevěné)
ovoce
bezovku smíchanou s vodou (na zmrzlinu dáváme více sirupu)
Postup:
Domácí Bezovku smícháme s vodou (raději sladší a silnější, jinak bude chuť ledňáčku mdlá), přichystáme si formy na ledňáčky, nalijeme do nich připravenou Bezovku s vodou, přidáme různé druhy ovoce, abychom měli ledňáčky krásně barevné a chutné. V našem případě jsme přidali borůvky a hrozny, krásně vypadají i jahody, maliny, kousky citronu, pomeranče. Doprostřed každé formy zapíchneme plastový úchyt, nebo dřevěný, dáme opatrně na pár hodin do mrazáku a máme hotovo. Krásné osvěžující ledňáčky jsou na světě, zvláště děti z nich budou nadšené.
Pomerančová marmeláda s domácí bezovkou
Budete potřebovat:
7-8 větších pomerančů
300 ml pomerančové šťávy
100 ml domácí Bezovky
500 g cukru
1 bal. Gelfixu 2:1
2 lžičky kyseliny citronové
mixér
sklenice
Postup:
Pomeranče oloupeme a odstraníme bílou slupku, nakrájíme na menší kousky a dáme do většího hrnce, přidáme pomerančovou šťávu, Bezovku a rozmixujeme ponorným mixérem. Gelfix smícháme s jednou lžičkou cukru, pomerančovou směs přivedeme k varu a přidáme Gelfix. Důkladně mícháme cca 1 minutu a poté přidáme cukr. Vaříme, dokud marmeláda nezačne bublat cca 5 minut. Vezmeme talířek a na něm vyzkoušíme, zda má marmeláda správnou hustotu. Pokud se nám zdá příliš řídká, přidáme 2 lžičky kyseliny citronové. Poté odebereme přebytečnou pěnu a plníme do předem připravených čistých a suchých sklenic. Po naplnění horkou marmeládou sklenice pevně uzavřeme a otočíme na 5 minut víčkem dolů, poté otočíme zpět a marmeládu máme hotovou.
Dobrou chuť!