Přísná bezpečnostní opatření doprovázela v krajském městě sobotní hokejové utkání mezi Jihlavou a Třebíčí. Tentokrát se derby obešlo bez rvačky fanoušků. Policisté však během utkání odvezli na záchytnou stanici čtyři opilé fanoušky.

Hokejové utkání policisté vyhodnotili jako rizikové. V září se totiž během něj diváci poprali přímo na zimním stadionu. „Na bezpečnost občanů, veřejný pořádek a bezpečnost silničního provozu dohlíželi policisté pořádkové i dopravní služby, včetně pořádkové jednotky a policejních psovodů Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Nasazeni byli také členové antikonfliktního týmu i jihlavští městští strážníci.

Bezpečnostní opatření nepodcenil ani jihlavský klub. „Ostraha byla posílena až trojnásobně oproti normálu,“ uvedl jeho šéf Bedřich Ščerban.

Policisté dohlíželi už před utkáním na přesun fanoušků ke stadionu. Příznivci třebíčských hokejistů přijeli ve dvou autobusech a další se do Jihlavy dopravili vozidly. Přesun na stadion, který má uzavřenu část jedné z tribun, a fanoušci obou klubů tak k sobě měli blíž než obvykle, probíhal klidně.

Také zápas se obešel bez větších incidentů. Rozruch způsobilo jen několik alkoholem posilněných návštěvníků. „V první přestávce vyvedli členové pořadatelské služby ze stadionu sedmadvacetiletého opilého třebíčského fanouška, který uvnitř poléval ostatní diváky pivem. Policisté muži naměřili hodnotu 2,98 promile alkoholu a převezli ho na protialkoholní záchytnou stanici,“ popsala Kroutilová.

Po druhé třetině ho na záchytku následoval i fanoušek domácí Jihlavy. „Slovně napadal další osoby. Policisté ho vyzvali, aby svého jednání zanechal, opilý agresivní muž však neuposlechl. Policisté ho zajistili. Třicetiletému muži při dechové zkoušce naměřili hodnotu 2,99 promile alkoholu,“ dodala policejní mluvčí s tím, že oba muži jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku.

Po skončení utkání policisté prostor mezi třebíčskými a jihlavskými fanoušky přehradili. Policisty pořádkové jednotky posílili ještě policejní psovodi. Mezi fanoušky obou mužstev se pohybovali členové antikonfliktního týmu a podařilo se jim řadu vznikajících vypjatých situací zklidnit.

Třebíčské fanoušky policisté doprovodili k autobusům. Jejich přesun probíhal klidně.

Za to mezi jihlavskými fanoušky se snažili vyvolat konflikt dva opilí muži. Chovali se agresivně a ostatní slovně napadali. „Policisté oba opilé fanoušky zajistili. Šestadvacetiletému muži naměřili při dechové zkoušce hodnotu 2,03 promile alkoholu. Dvaadvacetiletý muž měl 1,92 promile alkoholu. Oba byli převezeni na protialkoholní záchytnou stanici,“ sdělila Jana Kroutilová. Také tito dva muži jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku.