To byla lekce! Nečekaně jednoznačným výsledkem skončilo první derby jihlavských a třebíčských hokejistů. Hosté dokázali proměnit takřka každou svoji šanci a po zásluze si připsali první body do tabulky Regionálního poháru.

Vstup do utkání měla přitom lepší domácí Dukla, jenže precizní obranná hra Třebíče jí dělala velké problémy. V brance hostí navíc spolehlivě chytal Karel Vejmelka.

Když pak Jihlavští vyrobili velkou hrubku při rozehrávce ve vlastním pásmu, otevřel skóre přesnou střelou Adam Raška. Lekce číslo jedna byla na světě.

V polovině druhé třetiny pak Horáci přidali i školení druhé. Tentokráte na téma využití přesilové hry. Dukla předtím pohrdla čtyřmi výhodami v řadě. „My jsme se stále ještě v přípravě na hru v přesilovkách nezaměřovali, ani jsme zatím nepřichystali speciální přesilovkové formace," vysvětlil domácí asistent František Zeman. „Proto šly hrát přesilovky lajny, které byly na řadě. Připouštím ale, že na této úrovni by si s tím naši hráči měli poradit lépe, my jsme to však hráli moc komplikovaně."

To hosté využili hned první přesilovkový pokus. Vyloučení Jíchy a Šafáře v rychlém sledu za sebou přineslo celkem téměř čtyři minuty početní převahy na ploše, kterou proměnil ve druhou branku Švec.

Otřesená Dukla poté inkasovala do druhé sirény ještě dvakrát a o osudu utkání bylo rozhodnuto. „Bylo to sice přípravné utkání, ale proti velmi kvalitnímu soupeři. Klukům musíme poděkovat za dobře odvedenou práci," těšil skalp rivala hostujícího asistenta trenéra Radka Nováka.

Jihlavský asistent Zeman vyzdvihl produktivitu soupeře, v čemž Dukla v utkání zaostala: „Hráče jsme upozorňovali na to, že je potřeba potvrdit naše dobré výkony z turnaje na Slovensku, kde jsme se střetli se silnými protivníky. Bohužel jsme nedokázali dát branku ani z těch nejvyloženějších šancí."

Na náročný program minulých dnů a případnou větší únavu si však jihlavský asistent nestěžoval: „Jsme v přípravném období. Nechceme se proto vymlouvat, že jsme hráli od čtvrtka do soboty tři těžká utkání. Takové alibi si dělat nechceme. My jsme za tu konfrontaci na Slovensku hodně rádi, protože určitě hráče někam posune."

Výbornou konkurenci ale má i Regionální pohár. Bude Třebíč v šestém ročníku útočit na čtvrtý triumf? „Naší prioritou je co nejlépe se nachystat na sezonu," vyzdvihuje cíl Novák. „To nám konfrontace se silnými soupeři v poháru umožní a pro nás je to vynikající příprava."

Ve druhém kole se Horácká Slavia i Dukla představí na stadionech soupeřů, Třebíč v Českých Budějovicích, Dukla na Kladně.