Zlaté utkání 2014. Pod tímto názvem se třicátého srpna uskuteční na jihlavském Horáckém zimním stadionu mimořádná akce. Olympijští vítězové a mistři světa si při Zlatém utkání připomenou památku legendárního hokejisty a trenéra Ivana Hlinky.

Od tragické smrti Ivana Hlinky (1950-2004) uplyne letos v srpnu deset let. U této příležitosti se poslední srpnovou sobotu v Jihlavě utkají olympijští vítězové z Nagana s mistry světa z období Zlatého hattricku 1999-2001.

Tým olympijských vítězů povede Slavomír Lener, tým mistrů světa Josef Augusta. Diváci tak budou moci na ledě vidět v akci hráče, kteří doslova psali historii českého hokeje.

Vždyť konec devadesátých let byl nejúspěšnější érou v historii českého a československého hokeje a bylo to období výjimečných hráčů i trenérů. „S myšlenkou uspořádat tuto exhibici za mnou přišel pan Josef Augusta. Hovořil o tom prý s Robertem Reichlem a shodli se, že by bylo pěkné, zvláště při příležitosti významného výročí úmrtí Ivana Hlinky, se po čase opět setkat, zavzpomínat a zahrát si hokej," popisuje zrod akce jeden z organizátorů, jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. „Jelikož máme v Jihlavě zkušenosti s pořádáním podobných utkání (vzpomeňme úspěšný Den mistrů či Den legend pozn. aut.), dotázal se mě, jestli bych se organizace zápasu neujal. Považuji tuto exhibici za tak výjimečnou a významnou, že jsem ani na okamžik neváhal. Zaujalo mne to hned v první moment," přiznal Ščerban.

Ivan Hlinka stál za historickým úspěchem v Naganu. Zlaté utkání tak bude příležitostí připomenout si tohoto nezapomenutelného trenéra a vzdát mu hold. „Měl jsem v hlavě tento nápad delší dobu. Zjistil jsem, že stejný nápad nosí v hlavě i Sláva Lener a Robert Reichel, tehdejší kapitán. Toto čtyřleté období bude těžko kdy na úrovni České republiky překonatelné. Chtěli jsme si připomenout zlaté časy největších úspěchů. Mnozí hráči ještě hrají, mohou ukázat fanouškům stále své dovednosti. Bude to dobrá propagace této éry, dobrá možnost si připomenout Ivana," podotýká k akci Josef Augusta, který se postaví na střídačku mistrů světa.

„Je dobře, že se sejdeme," potvrzuje i tehdejší kapitán reprezentace Robert Reichel. „Bavili jsme se o tom v Praze při srazu k výročí Nagana a bylo nám jasné, že bude složité dát všechny dohromady. Každý žijeme jinde, někteří za mořem. Možná se takto na ledě sejdeme vůbec naposledy," doplňuje Reichel.

Utkání se uskuteční v sobotu 30. srpna 2014 na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Plánovaný začátek duelu je v 17.30 hodin a vysílat by jej měla i Česká televize.