Rytíři začali zápas mnohem lépe než v pátek. V první třetině působili nebezpečněji, k čemuž pomohlo několik tradičních hitů dvojice Gratton – Cetkovský, ale i první gól vedoucí formace. Po doslova kanadském důrazu se prosadil fantom loňského play off David Tůma. Jenže Jihlava brzy odpověděla dorážkou Čachotského a pak v přesilovce ještě nastřelila tyčku.

Víc šancí měli ale Rytíři a před ještě plnějším hledištěm než v pátek pokračovali v dobré hře i v prostřední části. Do vedení je podruhé poslal Petr Tenkrát, který v přesilovce krkolomně, ale přesně tečoval ránu Drtiny. Ten se při početní převaze navíc rozstřílel tak úžasně, že v další už mu nikdo gól tečí „neukradl“ – 3:1. „Druhá třetina byla z naší strany špatná. Měli jsme do dvanácté minuty čtyři vyloučené a Kladno má natolik zkušené hráče, aby to sehráli, což také udělali,“ říkal jihlavský kouč Petr Vlk.

Jeho tým ale ve třetí třetině přidal na tempu a obstaral Kladnu pořádný šok. Hlavně v její sedmé minutě, když nejprve Hanuljak neuvěřitelně vychytal Důrase, ale po chvíli další povedenou akci hostů už přesně zakončil Jiránek. Publikum pak ztichlo dokonale při vpádu Šidlíka, na jehož nahození Hanuljak vůbec nezareagoval – 3:3.

Laciný gól úplně zpřeházel pakl s kartami. Najednou bylo Jihlavských všude plno, jejich kotel si žádal „ještě jeden“. A Diviš poté, co sudí nechali pokračovat ve hře, když Růžička ležel po bodnutí holí na zemi, měl obrovskou šanci. Jenže Hanuljak lapil a tým podržel i v dalších kritických situacích. Na druhé straně se držel za hlavu těsně před koncem Machač, a tak opět rozhodlo prodloužení.

Jenže tentokrát s opačným koncem. Ulrych poté, co pokazil velkou šanci, se nechal vyloučit a Říha brzy přesilovku čtyři na tři bombou od modré proměnil. „Těžko se mi to hodnotí, protože dvě třetiny jsme byli lepším týmem, ale v té poslední jsme přestali hrát, co jsme měli, dělali chyby a během patnácti vteřin o náskok přišli. Navíc v prodloužení uděláme hloupý faul a to prostě nemůžeme,“ hlesl kladenský asistent František Kaberle.
Na druhé straně vládla podstatně odlišná nálada. „Sehráli jsme výborně třetí třetinu, kdy jsme měli důraz i tlak do branky. Jsme samozřejmě spokojení,“ říkal Petr Vlk.

O výsledku série ale podle ani jednoho z koučů rozhodnuto není, přestože Jihlava hraje doma skvěle a dva roky tu v play off neprohrála. „Takové statistiky ani nesleduji. Důležitá bude pracovitost, a co kluci dovedou pro výsledek obětovat. Celou sezonu hrajeme s chladnou hlavou a dokud pátý zápas nevyhraje, nemá cenu se do žádných prognóz pouštět,“ krotil emoce Vlk.

Kladno také ještě kalhoty před brodem stahovat nehodlá. „Před námi je další zápas a já nevidím nic nemožného,“ nalil kladenským fanouškům sílu do žil František Kaberle.

Rytíři Kladno – Dukla Jihlava 3:4 pp (1:1, 2:0, 0:2 – 0:1).
Branky a nahrávky: 7. D. Tůma (J. Kloz), 28. Tenkrát (J. Drtina, Burger), 34. Drtina (Burger, Přikryl) - 10. Čachotský (Zeman, Bilčík), 47. Jiránek (J. Skořepa, F. Seman), 47. Šidlík (Anděl), 67. Říha (Čachotský). Rozhodčí: Svoboda, Valenta – Lučan, Kis. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Stav série: 1:3.
Kladno: Hanuljak – J. Drtina, P. Hořava, Repe, Růžička, Ulrych, Ptáček – Kloz, Burger, Tůma – Strnad, Přikryl, Kubík – Tenkrát, Machač, Pekr – Cetkovský, Zikmund, Gratton.

Jihlava: M. Svoboda – J. Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Kaláb, Šidlík, Půža – Jiránek, J. Skořepa, Diviš – Důras, Hubáček, Jergl – Čachotský, F. Seman, Zeman – Březina, Anděl, Danišovský.