Znovu v práci. Zhruba třítýdenní dovolená skončila prvoligovým hokejistům na Vysočině. Horácká Slavia i Dukla už mají za sebou první tréninkové jednotky na ledě, od čtvrtka už také začnou v rámci přípravných utkání trenéři formovat kádry pro nadcházející sezonu.

V Třebíči se poprvé nože bruslí hokejistů zakously do ledu v neděli odpoledne. „Na ledě jsme měli kromě brankářů necelých pět pětek," prozradil trenér Horácké Slavie Jiří Mička.

Ten se svým kolegou ordinuje hráčům na ledě pravé galeje. „Nejbližší tři týdny budeme trénovat opravdu hodně. Dvakrát na ledě, na suchu, v posilovně. Ještě to pro kluky bude náročné," culí se kouč.

Jedenáct hráčů a tři obránci. To byl počet, který v pondělí ráno vykroužil první obloučky na Horáckém zimním stadionu.

Nejednalo se pochopitelně o celý aktuální tým Dukly, jen o brankáře a obránce. Útočníci dostávali do těla v posilovně. „V přípravě máme osmadvacet hokejistů," spočítal trenér Petr Vlk. „Trénovat budeme většinou dvoufázově, někdy na dvě party, jindy společně. Hráči zároveň tento týden ještě postupně absolvují také funkční testy."

Je nasnadě, že konečné soupisky obou klubů budou jiné než současné osazenstvo kabin. „My netajíme, že čekáme na rozhodnutí Komety a Olomouce, které hráče nevezmou do kádru a uvolní je. Podle toho budeme vyřazovat my," vysvětluje Mička. Trošku jinou strategii mají v Jihlavě, kde budou primárně vybírat z hráčů už v klubu trénujících. „Představu o kostře týmu máme, zbytek se vytříbí v přípravných zápasech," plánuje Vlk.

Na první zápas nebudou muset v Třebíči ani v Jihlavě čekat dlouho. Už ve čtvrtek vyjedou na svůj led k úvodním duelům. Přestože půjde o přípravu, především Horáckou Slavii čeká atraktivní duel. Proti bronzovému týmu extraligy, brněnské Kometě.

Tedy týmu, ve kterém působí dlouholetý manažer a trenér Třebíče Kamil Pokorný. Oba dresy navíc oblékala celá řada hráčů na obou stranách kluziště. „Prestižní ten duel určitě bude," domnívá se trenér Mička. „Ale pořád je to jenom příprava a my půjdeme do utkání teprve po pěti dnech na ledě," upozorňuje třebíčský kouč.

Jihlava už tradičně odstartuje střetnutím s reprezentačním výběrem Francie. Trenéři poprvé uvidí v akci nové hráče v týmu, například testované ruské hokejisty, brankáře Kukina a útočníka Alexejeva. Do hry se možná zapojí též s Duklou na vlastní žádost trénující Luka Štebih z Mariboru, bratr kmenového beka Dukly Mihy. „Hráče na zkoušku chceme v přípravných utkáních pořádně prověřit, první selekce kádru proběhne po turnaji na Slovensku (13. 15. srpna, pozn. autora)," prozradil Vlk.

Horácká Slavia a Dukla samozřejmě během letní přípravy sehrají i vzájemná utkání. Stane se tak v rámci už tradičního Regionálního poháru. V Jihlavě se bude hrát v rámci prvního kola v úterý 18. srpna, odveta v Třebíči pak ve čtvrtek 27. srpna.