Jak je již tradicí, na obou stranách nastoupili hráči, kteří oblékali i rivalský dres. Jihlavský rodák Šimon Szathmáry hrál proti týmu, ve kterém strávil podstatnou část své dosavadní kariéry, první derby kariéry. „Je to pochopitelně vždycky trochu speciální zápas,“ netají třebíčský obránce. „Na druhou stranu v první lize jsem už proti Dukle hrál hodně zápasů, takže je to také trochu už rutina. Ale chápu, že to je derby, přišlo hodně lidí, bylo to určitě jiné, než normální zápas.“

Na ledě se útočné manévry přelévaly z jedné strany na druhou. V první části byli lepší útočné šiky, druhé dějství opanovali domácí. „Byl to vyrovnaný zápas, měli jsme nějaké příležitosti, bohužel nám to tam nepadlo a jim ano. Na ten jejich gól už jsme nedokázali odpovědět. Chybělo nám i trošku štěstí, že nám tam nic nespadlo,“ glosoval zápas Szathmáry, který nastoupil v třebíčském dresu k sedmému zápasu po příchodu z Kadaně. A teprve podruhé v novém působišti nebodoval.

Právě ve druhé třetině, v době tlaku domácí družiny, padla jediná branka zápasu. Vstřelila ji Dukla. Jak je její letošní specialitou, ve vlastním oslabené. Byl to totiž už sedmý gól Jihlavy v početní nevýhodě, což je suverénně nejvíce v celé soutěži. Navíc to byla třetí branka v této situaci do sítě Třebíče.

Utkání 23. kola hokejové Chance ligy mezi SK Horácká Slavia Třebíč a HC Dukla Jihlava.
Zajímavé derby rozhodl gól Dukly v oslabení

Hodně se na ní podílel právě Szathmáry svojí nepřesnou přihrávkou. „Tam jsme špatně vyhodnotili celou situaci, ani nevím, kde přesně byla chyba. Oni dobře napadali, to nám dělalo velké problémy v našich přesilovkách i při hře pět na pět. Dobře pokrývali celé pásmo a my jsme si s tím nevěděli rady.“

Také proto se Horácká Slavia, až na výjimečné chvilkové záblesky, nedostala ke své domácí tradiční nátlakové hře. „Byli lepší v soubojích, dobře bránili střední i útočné pásmo. Přesto jsme nějaké šance měli, nějaký gól nám tam měl spadnout a zápas by byl úplně jiný,“ domnívá se Szathmáry.

Horácká Slavia prohrála doma teprve podruhé v sezoně. Porážka nepříjemná z hlediska neúspěchu v derby, ale i kvůli nejvyšší letošní návštěvě v Třebíči. „Samozřejmě nás to mrzí,“ netají třebíčský bek. „Navíc jsme dostali druhý zápas po sobě gól v oslabení, to se nesmí opakovat, protože nás to stojí body. Na druhou stranu, i Dukla měla šance a nebýt Dostyho (brankář Lukáš Dostál), mohli jsme prohrát i více,“ uzavřel derby Šimon Szathmáry.

Utkání 22. kola Chance ligy mezi HC Dukla Jihlava a HC Slovan Ústí nad Labem.
OBRAZEM: Dukla přetlačila Ústí, Třebíč veze dva body