Připsali si tak nejvyšší výhru nad Severočechy za poslední dekádu.

Lvi přitom v minulých letech Jihlavu hodně trápili a v posledních dvou sezonách jí dokonce v play-off vystavili stopku. O to bylo vysoké vítězství cennější. „Jsme rádi, že to bylo zrovna Ústí, i když my musíme porážet každého," prohlásil po zápase útočník Marek Prokš.

Slovan z posledních sezon a ten letošní je ale velký rozdíl. Tradiční favorit soutěže se totiž letos potácí až na dvanácté příčce.

I když na Horácký zimní stadion přece jenom nepřijížděl v největší krizi. Z posledních pěti zápasů vydoloval deset bodů.

Jenže Dukla na tuto statistiku vůbec nebrala ohled. Naopak dala vzpomenout na nedávnou prohru Ústí v Litoměřicích 2:8.

Už úvodní dvacetiminutovka se odehrála pod taktovkou domácích, přesto však byla pouhým předkrmem před hlavním chodem. Ve druhé části totiž padlo dohromady osm gólů a Dukla ji vyhrála jasně 6:2. „Nic podobného si nemohu vybavit," lovil v paměti podobnou třetinu jednadvacetiletý jihlavský forvard.

Důležité bylo především to, že domácí na každý gól soupeře dokázali okamžitě zareagovat. „To bylo dobré. Hned druhá lajna, která šla na led, dala gól, což Ústí srazilo do kolen," všiml si Prokš.

Neplnili taktické pokyny

Zdálo se, že Jihlavě vyhovoval styl Ústí, které se snažilo hrát hokej, jenže asistent trenéra Skrbka Tomáš Mareš po zápase prohlásil, že to nebyl taktický záměr. „Dva dny jsme se připravovali na to, že přijedeme bránit, ale nešlo to," zlobil se. „Musím říct, že mužstvo, které nemá herní kázeň, morálku a disciplínu, nemůže vyhrávat," doplnil.

V závěrečném dějství už to byla ze strany Dukly prakticky exhibice. Marek Prokš zkompletoval hattrick a poslední otázkou zůstalo, zda se domácím podaří dosáhnout na pověstnou „desítku". Ta však zůstala i přes velké množství šancí zakleta.

Přestože se v utkání objevila celá řada pozitiv, na některé věci se budou muset svěřenci trenérů Vlka a Zemana zaměřit. Třikrát totiž putovali na trestnou lavici za příliš mnoho hráčů na ledě a navíc soupeři dva góly prakticky darovali. „Defenzivu musíme zlepšit, protože tam trošku pokulháváme, ale jinak můžeme být spokojení," konstatoval střelec tří branek.

Vysoké vítězství nebylo důležité jenom z důvodu pozvednutí psychiky týmu, ale také proto, že v příštích zápasech tým z krajského města čekají soupeři z čela tabulky, konkrétně Mladá Boleslav a Olomouc. „Na to ale moc nehledíme. Soustředíme se na sebe, a když budeme hrát to, co po nás trenéři chtějí, tak můžeme porážet každého," uzavřel sebevědomě Prokš.