Skvělé derby. Tenhle zápas měl všechno, co takový duel potřebuje. Napětí, emoce, výkon všech hráčů nadoraz. A po utkání pochopitelně na jedné straně gejzír radosti, na druhé pak studna smutku. V té se utápěli hráči domácí Třebíče, kteří byli po většinu zápasu aktivnější. Jenže shořeli v zakončení a z výhry 3:2 se radovala hostující Jihlava. Její cestu za třemi body režíroval především vynikající gólman David Honzík.

Do derby lépe vstoupili hosté, kteří v úvodní pětiminutovce diktovali hru. Byla to však převaha platonická a domácí brankář Karel Vejmelka byl bez práce. Což ostatně platilo téměř dvě třetiny.

Ke smůle domácích první pořádná střela Dukly na jeho svatyni, bomba Fleka od modré v šestnácté minutě, skončila za jeho zády. Za ně proklouzla i další jihlavská dělovka od modré v první minutě druhého dějství, která však zazvonila jen o tyč třebíčské branky.

Za čtyřicet minut toho o jihlavské hře víc snad ani napsat nelze. „První dvě třetiny jsme byli výrazně lepší, měli jsme vést o dvě nebo tři branky," cedil mezi zuby zklamaný třebíčský asistent Radek Novák po utkání.

Domácí se totiž postupem času dostali do utkání a hrálo se převážně před brankářem Honzíkem.

Jenže Horákům byla jeho svatyně malá, přes především ve druhé třetině drtivou převahu pálili mimořádně nepřesně.

A když už jihlavskou svatyni přece jenom trefili, její strážce byl dlouhé minuty doslova nepřekonatelný. „Ve druhé třetině jsme se zatáhli, pod tlakem začali dělat nevynucené chyby, a to soupeři nahrávalo. Třebíč měla několik šancí, které pochytal náš gólman," těšilo trenéra Dukly Petr Vlka.

Štěstí se ale Jihlavských nedrželo věčně. V úvodu třetí dvacetiminutovky Matěj Pekr využil přesilovou hru a zaslouženě vyrovnal skóre.

Tato branka paradoxně zcela otočila průběh hry. Dukla viditelně přidala a začala svého soupeře přehrávat. „Bylo vidět, že oni do vyrovnání dali spoustu energie. My jsme po inkasované brance převzali otěže utkání, byli jsme fyzicky lepší, a bylo otázkou času, jestli toho využijeme," popsal klíčové pasáže utkání útočník Dukly Michal Důras.

„Dali jsme branku, ale pak jsme se zatáhli do obrany," uvedl ke stejnému momentu autor třebíčské trefy Pekr. „Z toho pramenily dva inkasované góly a prohráli jsme. Určitě prohrál lepší tým, ale to tak někdy ve sportu je."

Hosté skutečně dvakrát pohledně rozebrali obranu Třebíče a zasadili domácím tvrdý direkt. „Na nějakých osm minut přebrala Dukla iniciativu a dvakrát jsme inkasovali," mrzelo Nováka.

Třebíč dostal znovu do hry oddechový čas i troška ležérnosti jihlavských hráčů. Ti se pod dojmem náskoku zaměřili na udržení výsledku, znovu upustili od aktivní hry, navíc pohrdli několika šancemi na pojištění vedení. Ať už zpackaným brejkem dva na jednoho, či neuvěřitelným minutím prázdné branky z pěti metrů při power-play Horáků.

Domácí dokázali opět Pekrem ještě snížit, v závěru ale už puk za Honzíkova záda nedošťouchali. „Stříleli jsme i na prázdnou branku, nechápu, že jsme nedali gól," kroutil hlavou Novák.

Derby tak podruhé v sezoně vyhrála Jihlava, byť tentokráte s notnou dávkou štěstí. „Utkání by zřejmě slušela remíza, byla by spravedlivější," uznal i jihlavský trenér Vlk.