Hokejová Dukla tlak ustála. Kluby se sice snaží získat si před vyřazovacími boji co nejlepší výchozí pozici, zároveň se tak ale vystavují takřka životní nutnosti. Odstartovat sérii bez zaškobrtnutí. Nápor na psychiku svěřence Petra Vlka nezastavil a zůstávají i nadále ve svém prostředí v letošním play-off neporaženi. Jak se vedení 2:0 na zápasy rodilo?

KLADNO

Hosté byli v obou utkáních o chloupek hokejovější. Při přesilových hrách byla jeho hra kombinačně zdatnější a nebezpečnější, stejně tak například při přechodu středního pásma. Také tlak v brankovišti si Rytíři vytvářeli častěji. Především ve druhé třetině druhého utkání byli Středočeši jasnými pány na ledě. „V těch momentech jsme předváděli nejlepší hokej v sezoně," pronesl trenér Pavel Patera. Jisté potíže způsoboval Dukle i důrazný forčeking soupeře ve dvou hráčích v jejím obranném pásmu.

JIHLAVA

Proti kombinační hře protivníka postavila své tradiční zbraně. Pevnou obranu, zodpovědnou hru a důraz v osobních soubojích, bleskurychlé výpady. A především fantastický výkon gólmana Miroslava Svobody. Právě je zatím rozdílovým hráčem rivalů. Za sto dvacet minut inkasoval jedinou branku. Smolnou. Vlastní… „Chytal výborně," chválil spoluhráče útočník Josef Skořepa.

OPORY

V kladenském dresu se to jen hemží zkušenými hráči a exreprezentanty. Ani jeden z nich se však zatím neprosadil. Ton, Tenkrát, Burger – určitě nebyli nejviditelnějšími hráči Rytířů. Cetkovský naskočil po zranění až do druhého utkání, ale zřejmě není ještě zcela fit. Jeho pohyb byl viditelně omezený a ve čtvrté formaci nenaplnil svoji funkci kata Dukly, kterou tak spolehlivě plnil v základní části. „Jihlava vede v sérii zaslouženě, my musíme z naší hry vyvodit důsledky," netajil zklamání Patera.

To na straně Jihlavy se bodově prosadili ze zkušených hráčů Čachotský, Diviš, Skořepa i Hubáček. Hodně černé práce odvedl i Michal Důras.

PŘEKVAPENÍ

V obou zápasech na sebe výrazně upozorňoval devatenáctiletý Lukáš Anděl, jediný „košíkář" v domácím dresu. A také nejmenší muž Dukly. Blýsknul se například úchvatně drzou a efektní kličkou téměř dvoumetrovému těžkopádnému obránci Ulrychovi v prvním utkání.

V kladenském dresu dělal jihlavské obraně často neplechu stejně starý Adam Kubík, který v základní části odehrál pouze čtyři utkání.

V obou duelech v Jihlavě se prezentoval velmi dobrým pohybem, o čemž by mohl vyprávět například Petr Šidlík, který jej marně naháněl při jeho úprku ve vlastním oslabení. Naštěstí pro Duklu své sólo zakončil jen střelou do tyče Svobodovy branky.

STĚHOVÁNÍ

V pátek a v sobotu bude další dva zápasy hostit kladenský zimák. „Na Kladně to bude ještě těžší než u nás doma," uvědomuje si Skořepa.

Rytíři totiž musí, pokud chtějí pomýšlet na postup do baráže, vyhrát čtyři z maximálně pěti zbývajících utkání. Pro první úspěch v sérii tak budou činit maximum. „Třetí zápas je pro nás strašně důležitý," uvědomuje si Patera. „Musíme se Dukle dostat pod kůži a zkusíme sérii zdramatizovat."

Na to jsou ale Jihlavští připraveni. „Nemůžeme být s vedení 2:0 nespokojeni. Ale tím to končí. V pátek se hraje znovu a ještě je před námi hodně práce," bude udržovat hráče v pohotovosti trenér Petr Vlk.