Smutné překvapení. Jedenačtyřicetiletý útočník Viktor Ujčík po zápase své Dukly se Šumperkem oznámil, že se rozhodl ukončit svoji bohatou hokejovou kariéru. Stalo se tak poté, co si obnovil zranění kolena, se kterým prakticky celou sezonu laboroval.

Na tiskovou konferenci, kterou po zápase svolalo vedení klubu, přišel zkušený matador v téměř plné výstroji a prohlásil, že odehrál svůj poslední zápas v kariéře. „Bohužel včera (v pátek pozn. red.) na tréninku mě v kolenu opět píchlo a já jsem se vrátil zase úplně na začátek. Domluvili jsme se, že už to nebudu dál trápit," vysvětlil trojnásobný mistr světa.

Předčasný optimismus

Přitom ještě několik dní před utkáním byl Ujčík ohledně svého návratu plný optimismu. „Jsem na tom zdravotně tak, že můžu nastoupit do zápasu," prozradil na webových stránkách klubu.

Jenže to se změnilo. Přesto nechtěl jihlavské fanoušky zklamat, a tak proti Šumperku nastoupil. V duelu si připsal jeden bod, když asistoval u Semanova gólu na 2:0. „Domluvil jsem se s doktorem, který mi to obstříkl, ještě jsem dostal něco do žíly na bolest, ale takhle to prostě nejde hrát dál," řekl smutně Ujčík.

Ten tak stihl po svém letním návratu odehrát za klub, ve kterém hokejově vyrůstal, pouze tři zápasy. V nich si připsal gól a tři nahrávky. „Jsem hrozně rád, že jsem dostal příležitost, ale bohužel to nedopadlo tak, jak jsme si všichni představovali. Moc mě to mrzí, ale to je život," prohlásil.

Zklamání z jeho nového zranění a rozhodnutí o konci kariéry bylo znát i na jednateli klubu Bedřichu Ščerbanovi.

„Je mi to moc líto. Definitivní rozhodnutí padlo včera (v pátek pozn. red.), kdy jsme zjistili, že to zranění ze druhého kola se po dvou operacích stále nelepší," uvedl a dodal, že dveře klubu jsou pro nejlepšího střelce extraligy z ročníku 1995/1996 stále otevřeny. „Pokud by se rozhodl dál se angažovat v hokeji, tak já jsem okamžitě připraven dál s ním jednat a najít mu adekvátní místo v organizaci Dukly Jihlava."

Ujčík má podle svých slov pochopitelně ze všeho nejdřív v plánu zotavit se z nového zranění. Během té doby bude přemýšlet, kam povedou jeho další kroky.

„Je to těžké, končí mi jedna etapa života a teď budu začínat druhou. Sice jsem věděl, že se to blíží, ale když to nakonec přijde, tak se ta kariéra zdá hrozně krátká. Teď si chci udělat trenérskou třídu B a uvidíme, co se naskytne," konstatoval bývalý hráč Slavie, Třince či Vítkovic. „Jsem rád za slova Bedřicha, že tu mám dveře otevřené. Je to moc milé a já si toho hrozně vážím. Teď si to ale musím nechat projít hlavou," doplnil.

Ujčík už sice má za sebou svůj poslední soutěžní zápas kariéry, v plné výstroji by ale mohl na Horácký zimní stadion vyjet ještě jednou. „Chceme uspořádat exhibici na zakončení jeho kariéry. Termín ale ještě není znám," uzavřel Ščerban.