ŽĎÁR N. S. – KLATOVY 6:5 p
Stav série 1:0
Plameny vstoupily do play-off bez svého nejproduktivnějšího hráče v základní části Petra Štěpánka. I přesto začaly utkání tlakem, který přinesl své ovoce v 7. minutě. Početní výhodu zúročil pár vteřin před návratem hostujícího hráče z trestné lavice Krupka – 1:0. Kdo si v tu chvíli myslel, že tím hráči Žďáru míří k poklidné výhře, se šeredně mýlil. Klatovy totiž ještě do konce první třetiny skóre po brankách Krliše a Uhlíka v dvojnásobné přesilovce dokázaly otočit – 1:2.

Do prostřední části vstoupili hráči Žďáru se zřejmou snahou s výsledkem něco udělat, ale branky se solidně zaplněné tribuny dočkaly až krátce po polovině zápasu. Při přesilové hře střílel Kovářů a hostující obránce Slavík puk srazil za záda gólmana Klatov – 2:2. Plameny pokračovaly v tlaku a agilní Pytlík ve 35. minutě dorážkou vrátil domácím barvám vedení. Jenže hned o minutu později se domácí obranou prosmýkl Leština a navzdory tomu, že byl faulován, dokázal vyrovnat – 3:3.

Zápas plný zvratů pokračoval také ve třetí třetině. Už třetí obrat v utkání zařídil hostující Markov, ale Pytlík v přesilovce okamžitě odpověděl – 4:4. Necelé dvě minuty před třetí sirénou přiblížil hosty překvapivému zisku prvního bodu v sérii Houfek, ale Plamenům pomohla další přesilová hra. Domácí lavička odvolala gólmana a gólem při početní výhodě v čase 59:01 vyrovnal obránce Peslar na 5:5. Přesilová hra také celé utkání rozhodla. Žďárský kapitán Pleva našel Krupku, který pátou brankou Plamenů při početní výhodě zápas rozhodl – 6:5.

„Jasně se ukázalo, že play-off je úplně jinou soutěží. Od prvních minut bylo jasné, že to vůbec nebude jednoduché utkání. Dnes to byl boj o každý milimetr ledu, ale silou vůle jsme utkání dokázali zvládnout. V pondělí nás však v Klatovech čeká další těžký zápas,“ hodnotil výhru pro klubový web asistent trenéra Žďáru Radovan Biegl.

Druhý zápas osmifinálové série se hraje dnes na ledě Klatov, do Žďáru se oba soupeři vrátí opět ve středu.

Branky a nahrávky: 7. Krupka (Střecha, Hort), 31. Kovářů (Střecha, Peslar), 35. Pytlík (Peslar), 52. Pytlík (Peslar, Stehlík), 60. Peslar (Stehlík), 66. Krupka (Pleva) – 10. Krliš (Kristl, Slavík), 16. Uhlík (Topinka, Slavík), 36. Leština (Kristl, Kokoška), 50. Markov (Topinka), 59. Houfek (Kokoška). Rozhodčí: Ondráček – Musil, Roupec. Vyloučení: 7:11. Využití: 5:1. Diváci: 972. Třetiny: 1:2, 2:1, 2:2 –1:0. Žďár nad Sázavou: Sláma (Radosta) – Pleva, Poizl, Peslar, Lojek, Sedláček, Kolda, Hort – Kunstmüller, Pytlík, Vítek, Kuřítko, Bureš, Jícha, Kovářů, Krupka, Střecha, Beneš, Stehlík, Gregar, Gergel.

M. BUDĚJOVICE – TÁBOR 4:1
Stav série: 1:0
Oba aktéři vědomi si důležitosti prvního utkání se snažili play-off odstartovat co nejlépe. Zpočátku však byly k vidění spíš jen náznaky šancí, a když už to gólem trošičku zavánělo, chyběla finální nahrávka nebo přesnost při zakončení.
Na první změnu skóre se tak čekalo téměř do poloviny úvodní dvacetiminutovky. Matějka objel Klestilovu branku a z nulového úhlu poslal Žihadla do vedení. „Ze začátku to bylo nervózní a první třetina nebyla z naší strany dobrá,“ komentuje trenér Moravských Budějovic Augustin Žák.

Jeho svěřenci soupeři odskočili dvěma slepenými góly až v prostřední části. Nejdříve Matějka obkroužil útočné pásmo a jeho nahozený puk usměrnil do sítě Juráň. Neuběhly ani dvě minuty a v akci byl opět střelec úvodní branky, který při protiútoku znovu vybídl ke skórování Juráně, a po jeho blafáku už to bylo 3:0. „Ve druhé třetině jsme trošku rozjeli a už to bylo z naší strany dobré,“ bilancuje zápas kouč Žihadel.

Hosté se dostali ke slovu až ve 36. minutě, kdy se dostal za obranu Březina a střelou nad lapačku připravil Brože o čisté konto. Netrvalo však dlouho a parádní trefou z kruhu vrátil domácím tříbrankové vedení Jan Bulín.

Jihočeši ještě pozlobili v posledním dějství, ale Severův samostatný únik Brož vychytal. „Ve třetí části jsme si to pohlídali. Vítězství v prvním utkání je hrozně důležité a jsme spokojení,“ podotýká budějovický lodivod.

Žihadla čeká druhý duel na ledě Kohoutů už dnes a cílem nebude nic jiného než vedení v sérii zvýšit. „Samozřejmě, že chceme vyhrát, ale bude to ještě hodně náročné. Porazit Tábor třikrát je těžké, ale my teď máme dobrou výchozí pozici a venku nehrajeme špatně. Musíme hlavně vycházet ze zajištěné obrany, což je základ a dát nějaké góly,“ má jasno moravskobudějovický kormidelník.

Branky a nahrávky: 10. Matějka (Pucher, Juráň), 29. Juráň (Matějka, Pucher), 32. Juráň (Matějka, Kabelka), 37. J. Bulín (Peroutka, Salák) – 36. Březina (Blažek, Doktor). Rozhodčí: Held – Wesley, Kučera. Vyloučení: 2:5, navíc Horký (M. Budějovice) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 630. Třetiny: 1:0, 3:1, 0:0. Moravské Budějovice: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Wasserbauer, Kliment, Sobotka, Pelikán, Peroutka, Pucher ml. – Pucher st., Juráň, Matějka, Rytnauer, Horký, Krutiš, Lupač, J. Bulín, Salák, P. Bulín.

H. BROD – DS Č. BUDĚJOVICE 5:3
Stav série: 1:0
Domácí začali první osmifinálový zápas v dobrém tempu, ale bez gólového efektu. Šanci si vytvořili i hosté, ale Nováka nepřekonali. A tak udeřili Bruslaři, když se k odraženému puku dostal Beneš a otevřel skóre. Na 2:0 zvýšil Endál, kterého našel přesnou přihrávkou Třetina. Českobudějovickým hokejistům se ještě do sirény podařilo snížit. To Bárta prostřelil Nováka.

Havlíčkův Brod začal druhou třetinu stejně jako tu první. Soupeře do ničeho nepustil a navíc jim Třetina vrátil dvoubrankový náskok. Hosté se nestihli ani pořádně otřepat a lovili puk ze sítě znovu. Beneš našel najíždějícího Chlubnu a ten vymetl pavučiny v levém horním rohu. Když Bruslaři neproměnili tři přesilové hry, šlo se do kabin za stavu 4:1.
Poslední dějství sice otevřel šancí Milfait, ale hosté zlepšili svou hru a to jim přineslo snížení. Bárta obešel domácího obránce a naservíroval puk Sumerauerovi. O pět minut později uklidnil domácí střídačku opět Chlubna. Ten z první nedal brankáři hostů šanci. David Servisu se už jen podařilo snížit na konečných 5:3.

„Vstup do play-off je důležitý. Vítězství jsme si po dobrém kolektivním výkonu zasloužili. Kluci na ledě zápas odmakali,“ řekl k utkání domácí kouč Václav Adam. „Připravovali jsme se na něj, protože poslední zápasy v základní části nebyly úplně ono, ale dnes si myslím, že to byl parádní zápas. Teď se musíme na dnešní odvetu pořádně připravit, protože se nám u nich příliš nedaří. Musíme to odmakat stejně jako doma a urvat to tam,“ zhodnotil duel dvoubrankový střelec Bruslařů Tomáš Chlubna.

Branky a nahrávky: 9. Beneš (Kuchta, Chlubna), 13. Endál (Třetina), 24. Třetina (Endál, Přidal), 25. Chlubna (Beneš, Kuchta), 51. Chlubna (Voříšek, Kulhánek) – 16. Bárta (Radoš, J. Marek), 46. Sumerauer (Bárta), 53. Sumerauer (Michal, Macháček). Rozhodčí: Čuňočka – Vašíček, Král. Vyloučení: 3:8, navíc Bárta (D. Servis) 10 minut OT. Využití: 1:1. Diváci: 833. Třetiny: 2:1, 2:0, 1:2. Havlíčkův Brod: Novák – T. Semrád, D. Vacík, Vala, Kulhánek, Šmíd, Lacina, M. Kříž, Balgalvis – Endál, Třetina, Přidal – Michálek, Milfait, Voříšek – Chlubna, Kuchta, Beneš – Kozlík, Ludvík, Šuhaj.

Reportéři Deníku