Oba celky vstupovaly do zápasu v jiném rozpoložení a favoritem byl Havlíčkův Brod, který nastupoval z prvního místa, jež si Bruslaři zajistil vítězstvím proti Nymburku. „Chtěli jsme do zápasu vstoupit tak, jak jsme dohrávali zápas s Nymburkem. Chtěli jsme hrát zodpovědně a počkat si na šance, které bychom proměnili, to se nám dnes nepodařilo," mrzí brankáře Bruslařů Čeňka Nováka.

To naopak Plamenům po dlouhé době zápas sedl. Nasazení a bojovnost domácích bylo zřetelně vyšší. „Co jsme si řekli, co jsme chtěli hrát, tak jsme tak odehráli," hodnotil spokojeně po zápase střelec dvou branek Ondřej Malec.

Pětadvacetiletý útočník se stal před derby s Havlíčkovým Brodem čerstvou posilou. Již loni v dresu Žďáru nastupoval na střídavé starty z Jihlavy, teď je u Plamenů na hostování do konce letošní sezony. „Těšil jsem se na to hrát zase zápas, protože to chce každý hokejista. Byl jsem na to už nadržený, jak se říká."

Z předchozích šesti zápasů Plameny inkasovaly čtyřikrát branku hned v první minutě zápasu, v derby byl nástup domácích úplně jiný. „Po delší době se mi bude zápas hodnotit dobře. Bylo to podpořené zezadu Milanem Řehořem, který nás fantasticky podržel a dodal mužstvu klid. Konečně jsme neinkasovali v první minutě a sami jsme brzy skórovali, což kluky trochu uklidnilo," řekl na pozápasové tiskové konferenci trenér Žďáru Michal Konečný.

Kouč Bruslařů Aleš Totter samozřejmě moc důvodů ke spokojenosti neměl.

„Blahopřejeme soupeři k zaslouženému vítězství, protože byl agresivnější. Přijeli jsme sem z prvního místa a myslím, že jsme k tomu nepřistoupili dobře. Hráli jsme zakřiknutě a ten zápas jsme si ztratili sami. Po patnácti měsících práce jsme se dostali na první místo a my se musíme taky naučit hrát, že jdeme z vrchu a jsme favorité," přiznal trenér Havlíčkova Brodu.

Zápas doprovázelo hodně vyloučení, zejména když už měly Plameny tříbrankový náskok.

„Jak jsme byli rozjetí, tak jsme začali i zbytečně faulovat a trochu nás to utlumilo, soupeř se dostával do hry, ale v těch oslabeních jsme hráli zodpovědně a i v nich jsme podali dobrý výkon. Z přesilové hry jsme dali sice jednu branku, ale šance jsme si vytvářeli a byli nebezpeční," je rád domácí Malec.

Bruslaři měli k dispozici i dvě přesilové hry pět na tři, ale šanci vrátit se do zápasu zahodili. „My jsme hráli špatně celý zápas a ani ty přesilové hry nám nevyšly. Měli jsme šanci vrátit se v nich do zápasu, ale nedali jsme si pořádně přihrávku, bylo to prostě nepovedené," přiznává Novák.

Ten se stal hráčem zápasu, ačkoliv do utkání jako jednička nastoupil Michael Panec. Klec hostů ale opustil po třetí inkasované brancce v šestadvacáté minutě

„Je to těžké naskočit do rozjetého vlaku, ale naštěstí jsem se dostal rychle do tempa. Žďár hrál dobře a čtvrtou brankou v podstatě rozhodl."

Zápas doprovázela skvělá atmosféra tvořená oběma fanouškovskými tábory. „Atmosféra byla skvělá, je to derby a tohle si člověk užívá. Jsme hrozně rádi, že nás přijelo do Žďáru podpořit hodně fanoušků, jen nás mrzí, že jsme jim nevybojovali výhru," říká Novák. Pochopitelně větší radost měli domácí.

„Tohle je vždycky super, bylo to derby jak má být a nic tomu nechybělo. Jsme moc rádi, že jsme vyhráli a pokusíme se od tohoto výsledku odrazit, fanouškům musíme poděkovat, byli skvělí," říkal šťastně po zápase Ondřej Malec.

Derby mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem na Vysočině táhne víc než kterékoliv jiné druholigové derby. Po změně herního modelu čekají fanoušky ještě minimálně další tři.

„Ten systém se nastavil tak, aby těchto zápasů bylo víc. Je to atraktivnější, než když přijede například Bílina. Ty lidi to táhne, dnešek toho byl dalším příkladem, mělo to úroveň," pochvaloval si atmosféru trenér Konečný, kterému jeho protějšek kouč Totter jen souhlasně přikyvoval.