Vítr a déšť v posledních dnech způsobil totiž ucpání několika dešťových svodů. Kromě prachu a listí jsou viníkem především křídlaté semenné nažky z listnatých stromů.

„Na střeše jsem byl před 14 dny a všechno bylo v pořádku,“ sdělil správce stadionu Luděk Popela. „Vítr nafoukal do rohu střechy vrtulky, ty které poletují. V jednom místě se ucpaly dva svody, bylo to zanešené a zalepené,“ popsal stav správce Popela.

„V pondělí o půl dvanácté jsme dostali informaci, že vzniká problém na zimní stadionu a že v jižní části střechy je viditelný průhyb dvou nosníků asi o 30 centimetrů. Zajistili jsme statika. Nechal jsem zavřít zimní stadion z hlediska vstupu na plochu,“ řekl místostarosta Stanislav Mastný.

Nashromážděná srážková voda přetížila dva z několika vazníků.

Zřícení nehrozí

Zřícení prý nehrozí. Podle slov místostarosty Mastného doporučil statik oba vazníky vyměnit. Jedná se o havarijní situaci, kterou musí město neprodleně řešit. Město předpokládá, že by se vše mohlo stihnout do začátku srpna, tedy do zahájení sezony.

Akce, které se v následujících týdnech měly na ploše zimního stadionu konat, odpadají. Bufet a prodejna sportovních potřeba mohou zůstat otevřeny, stejně tak budou v provozu i kabiny. Je nad nimi jiný oddíl střechy. Hokejisté budou trénovat „na suchu“. Demontován bude také povrch na in-line bruslení.

„Konstrukční řešení je docela příznivé, protože vazníky měly kam uhnout. Jsou tam nějaké vůle,“ vysvětlil starosta Ivo Uher. Průhyb umožnily klouby, na kterých střecha sedí.

Starosta také přislíbil organizační opatření – střecha se prý bude kontrolovat častěji a možná tam město umístí také čidla.

Se střechou „zimáku“ mají Třebíčané nepříjemné zkušenosti. V roce 1977 se u ještě nedokončeného stadionu zřítila. V nedostavěném a nezkolaudovaném objektu již tehdy trénovali dorostenci. Jeden z nich odnesl katastrofu životem.