Po přesunu na post kouče už podruhé dovedl tým přes baráž do nejvyšší soutěže. „Samozřejmě, když se něco takového povede, nemůže se sezona hodnotit jinak než úspěšně," říká po konci sezony spokojený jihlavský stratég.

Trenére, jak byste zhodnotil uplynulou sezonu?
Všechno se odvíjelo od hráčů. Oni byli ochotni podstoupit dřinu a odevzdat svá maxima v utkáních. Ta týmová soudržnost byla někdy až neuvěřitelná. Za základní část, play-off ani baráž jim nelze nic vytknout. Ten výsledek, postup do extraligy, je tak jen logickým vyústěním jejich práce a jsem přesvědčen, že si ho zasloužili.

S Duklou jste slavil dva mistrovské tituly, nyní jste podruhé vybojoval postup do extraligy. Kam stavíte letošní úspěch?
To se nedá moc porovnávat. Jsou to úspěchy z rozdílných časů. V době, kdy jsem do Jihlavy přišel a získali jsme tituly, byla Dukla top tým republiky. Potom se nějaký čas pohybovala v první lize, podařilo se nám jednou postoupit, ale přišel další pád. Nyní se podařilo tomuto týmu vrátit se zpátky, a to je fantastický úspěch. Ale jak jsem říkal, není to ani tak o nás, jako o hráčích, kteří na tom ledě bojovali.

Co podle vás rozhodlo baráž ve prospěch Dukly?
Buďme upřímní, stalo se tak nejspíše hned první zápas v Karlových Varech. Tam kdyby jeden nejmenovaný hráč soupeře neudělal ve třetí třetině hloupý faul na pět minut, tak utkání mohlo dopadnout úplně jinak. Naši kluci po této výhře pochopili, že možnost na postup tady je, a šli si za tím. Důležité také bylo, že se nám podařilo dobře poskládat tým. Máme výborné staré hráče, pracovité starší hráče, kteří chtějí na sobě stále makat, a na ně se nabalovali mladí talenti. Ti vedle nich výkonnostně rostli doslova před očima.

Nakolik se bude muset kádr Dukly obměnit, aby nebyl v nejvyšší sezoně jen do počtu?
Na to vám zatím konkrétně nemohu odpovědět. Samozřejmě jsme už spolu s vedením klubu nějaké kroky v tomto směru podnikli a pracujeme na tom. Provedli jsme pohovory s hráči, takže nyní každý z nich ví, na čem je. Je pochopitelné, že pokud chceme být v extralize konkurenceschopní, a to jistě chceme, mančaft potřebuje posílit. Nemůžeme to hrát na sedm osm lidí. Jaký tým se nám ale podaří poskládat, ukáže až sezona.

Jihlavský útočník Tomáš Čachotský byl nejproduktivnějším hráčem Dukly v základní části WSM ligy.
Nejlepší sezona v kariéře, tvrdí útočník Dukly Čachotský