O extraligovou příslušnost se poperou se vší vážností a věří, že se sen promění v realitu.

Všechny zainteresované v klubu k optimismu svádí takřka bezproblémová pouť první ligou. „Průběh sezony se hodnotí dobře. Skončili jsme na druhém místě po základní části, v kabině se vytvořil výborný kolektiv, není co někomu vyčítat," ohlédl se za uplynulým ročníkem první ligy jednatel Dukly Bedřich Ščerban, který s potěšením mohl dodat: „Po play-off jsme se navíc stali vítězem první ligy, což je další pozitivum."

Dukla se tak po dvanácti letech probojovala do baráže o extraligu. „Nikdy jsme se netajili tím, že je to náš sen a cíl," připomněl Ščerban.

Trenér Petr Vlk je především spokojen s tím, že jeho tým se v průběhu celého ročníku vyvaroval větších výsledkových propadů. „Nedošlo k tomu, že bychom měli šňůru šesti osmi zápasů bez bodu."

Také vyřazovacími boji prošla Dukla poměrně hladce. „Cením si toho, že jsme doma nezaváhali a vyhráli všech šest utkání," vyzdvihl Vlk. „Pokud jde o zápasy venku, v obou případech nám ve třetích zápasech trvalo, než jsme se srovnali s cizím prostředím. Kluci se s tím ale poprali dobře, čtvrtá utkání uhráli a doma pak stvrdili postupy."

Po posledním duelu s Ústím nad Labem tak mohl v kabině Dukly zavládnout i jistý pocit zadostiučinění. „Řada lidí nám nevěřila, a přiznávám, že i já jsem byl zprvu k tak vysokému cíli trošku skeptický," zhodnotil dosavadní průběh sezony kapitán celku Jiří Dobrovolný. „Postupně si ale tým začal sedat a vykrystalizovala zde výborná parta. V nejdůležitějších chvílích, kdy se třeba tolik nedařilo, jsme se semkli a dokázali jsme fanouškům, novinářům i všem kritikům, že máme sílu a jsou za náma i solidní výsledky."

Nyní je před Duklou týdenní pauza, po které naskočí do vysněné baráže. „Já věřím, že i baráž pro nás bude úspěšná," neopouští víra v úspěch Ščerbana.

Z čeho plyne jeho optimismus? „S jedinou výjimkou zůstává náš tým pohromadě, to vnímám jako velké plus," vysvětluje šéf klubu.
Tou výjimkou je brankář David Honzík, který se již připravuje na baráž v Karlových Varech. „Přestupní řád v hokeji je šíleně složitý. Honzík měl u nás hostování do konce první ligy, baráž je ale extraligová soutěž, takže se vrátil do mateřského klubu," pokračuje Ščerban. „Další pětice varských hráčů (Harkabus, Kohout, Šimek, Šafář, Beránek – pozn. autora) bude hrát baráž za náš klub, ale nesmí nastoupit v utkáních s Karlovými Vary. Ale v duelech s Energií smí naopak nastoupit jejich hráč Parýzek," popisuje hráčský licitovaný mariáš Ščerban.

Sestupem do baráže jsou navíc ohrožené Pardubice, jejichž útočník Kolář také hostuje v Jihlavě. „Kolář bude moci hrát baráž i zápasy proti Pardubicím, kdyby k nim došlo," dodal Ščerban.

V Jihlavě se na baráž těší. Před sezonou o ní hovořili jako o svém cíli a touze nechat si osahat vyšší soutěž mladými hráči týmu. Vítězství v první lize ale vybojoval tým složený více než z poloviny právě z hostujících hráčů. Dostanou tedy v baráži, kromě brankáře Škarka, příležitost i další mladí jihlavští hráči? „Upřímně, šance hrát přímo o extraligu v Jihlavě nebyla hodně dlouho," připomíná trenér Vlk. „Takže my se budeme určitě snažit v barážových zápasech vždy postavit ten nejsilnější tým, který bude k jednotlivým zápasům k dispozici. Chceme uhrát v baráži dobré výsledky a budeme se prát o možnost zahrát si příští rok extraligu."

Případný úspěch by pro Duklu znamenal nejen pochopitelnou velkou radost, ale i ohromnou starost. Poskládat konkurenceschopný tým, upravit stadion podle extraligových požadavků… Je Dukla připravena na případný postup do extraligy z tohoto pohledu? „Připraveni určitě jsme," má jasno Ščerban. „Z hlediska financí a postavení extraligového kádru jsme schopni vše vyřešit, trochu horší je to ohledně vybavení zimního stadionu. Tam bychom potřebovali určitě nějaké investice, ale ani ty nejsou nereálné. Pokud se nám ta šance naskytne, určitě po ní půjdeme. Do extraligy chceme!"