Podruhé v posledních pěti letech skončila po základní části Třebíč před Jihlavou. Tentokrát o pořadí muselo rozhodnout až poslední kolo, v němž Dukla i Horácká Slavia cestovaly na led soupeřů. Oba týmy musely zvládnout dlouhou cestu přes 250 kilometrů. Oba týmy zároveň v posledních kolech trápila rozsáhlá marodka.

Třebíči před utkáním v Ústí nad Labem chybělo dokonce dvacet hráčů. Tato situace by u většiny týmů vedla ke kontumaci, Horácká Slavia však těží ze spolupráce s extraligovou Kometou a Olomoucí. Díky tomu postavila v Ústí konkurenceschopný tým, který nakonec vybojoval 3. místo. „Před posledním kolem nám hrozilo, že do Ústí ani nepojedeme a hrozila nám i kontumace. Nakonec jsme se rozhodli, že zápas odehrajeme, i když ve velmi oslabené a kombinované sestavě. Kluci to ale zvládli parádně, musím před nimi smeknout," říkal spokojený třebíčský manažer Kamil Pokorný.

Problémy se skládáním sestavy měla v Havířově i jihlavská Dukla, které chyběla šestice hráčů ze základní sestavy. Především útočníci Jihlavě v současnosti schází, a jelikož Jihlava nevyužívá spolupráce s extraligovými týmy stejně jako její regionální rival, tak byl velký problém na světě. Obránce Jakub Schejbal musel dokonce v posledních kolech nastoupit v útoku.

Dukla před utkáním v Havířově byla na 2. místě. Aby jej udržela, stačilo jí jediné. Vyhrát. To se však nepovedlo a rázem se propadla na 4. místo. Ve čtvrtfinále se tak střetne s Kladnem. „Myslím si, že s tím kádrem, se kterým jsme tady přijeli, bez šesti hráčů základní sestavy, jsme neodehráli špatné utkání. Bohužel jsme se nevyvarovali chyb v obranném pásmu, které domácí potrestali a po právu tak zvítězili," zhodnotil poslední utkání základní části jihlavský asistent František Zeman.

Horácká Slavia tak dokonale využila zaváhání Dukly a v tabulce ji přeskočila. Z hlediska celé základní části se konečné umístění jeví jako spravedlivé, jelikož Třebíč v průběhu roku prokazovala konstantní formu, zatímco Jihlava po většinu sezony tápala. „S umístěním po základní části panuje spokojenost. Neměli jsme mnoho velkých výkyvů, a tak si myslím, že jsme si třetí místo zasloužili," okomentoval Pokorný úspěch Třebíče.

Duklu vytáhla v tabulce nahoru až série jedenácti vyhraných utkání v řadě. Poslední dva klíčové zápasy však svěřenci Petra Vlka a Františka Zemana nezvládli. Přesto lze 4. místo považovat jako úspěch. Černou kaňkou je pouze nejtěžší možný čtvrtfinálový soupeř.

Dalším důkazem, že si Třebíč zasloužila skončit po dvaapadesáti kolech před Duklou je jejich letošní vzájemná bilance. Ze čtyř soutěžních utkání vyhrála Horácká Slavia třikrát, Jihlava zvítězila až v posledním střetnutí, kdy však Bílé hvězdy rozstřílela 6:1.

Zda se v letošní sezoně ještě střetne Třebíč s Jihlavou a přímo si to rozdají o vládce Vysočiny, napoví až play-off. Zatím to však vypadá, že další derby uvidí fanoušci až v následující sezoně.

LUKÁŠ ZELENÝ