VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Všechny moje nové filmy budou mystické, říká režisér Jasný

TELČ - Režisér Vojtěch Jasný natočil už za svůj život nejeden snímek. Mezi jeho nejznámnější počiny patří v Telči točený film Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci.

17.6.2007
SDÍLEJ:

Režisér Vojtěch Jasný v rozhovoru s reportérkou Deníku Lenkou Pospíšilovou.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Do starého železa ale tato jedenaosmdesátiletá legenda, žijící v NewYorku, nepatří a v plánu má ještě několik dalších filmů.

Jste živoucí legenda. Za svůj život jste toho stihl hodně. Nepřemýšlel jste už ve svém věku o odpočinku?
Vžádném případě. Budu filmovat až do smrti. Ještě toho mám moc, co jsem nestihl a chci udělat. Vím, že některé věci nikdo lépe než já neudělá.

Co máte tedy ještě v plánu?
V první řadě bych chtěl dodělat film o Terezíně a pak bych se chtěl vrátit do Telče, kde jsem natočil film Až přijde kocour, a natočil bych zde další snímek.

Kdo vám píše scénáře?
Většinu práce dělám já sám. Když člověk dělá dokumentární filmy, musí umět všechno.

Budou mít tyto dva vaše filmy něco společného?
Jsem mystik, takže všechny filmy, které ještě v budoucnu natočím, budou mystické. Nápadů mám ještě hodně.

Z čeho nápady čerpáte?
Ty mě napadají kdekoliv. Třeba v okolí Telče se mi tvoří velice dobře. Je tu na to příznivé klima. Také čerpám ze svého života. Například jeden z mých filmů je o osudu naší rodiny.

Právě v Telči jste před pár dny dostal čestné občanství, co to pro vás znamená?
Velice si tohoto ocenění vážím a je to pro mě určitý závazek. Ještě nikdy se mi nic podobného nestalo. Je to moje úplně první ocenění v životě. Ještě bych se sem chtěl určitě někdy vrátit.

Vy se vůbec do Čech z New Yorku vracíte celkem často.
Člověk se má vracet ke svým kořenům a ty mám právě tady v Kelči u Vsetína. To není ale jediné místo, kam se rád vracím.

Nepřemýšlel jste tedy, že byste se z New Yorku vrátil zpátky?
V Čechách bohužel neseženu peníze na svoji tvorbu, což v New Yorku není problém. Proto dokud budu tvořit, musím zůstat tam.

Poslechněte si několik částí z rozhovoru s Vojtěchem Jasným:

Vojtěch Jasný hovoří o svých začátcích u filmu

Vojtěch Jasný hovoří o svých připravovaných filmech

Vojtěch Jasný hovoří o své víře

Vojtěch Jasný o své ženě a o tom, co pro něj znamená Telč

Co pro Vojtěcha Jasného znamená být čestným občanem Telče

Vojtěch Jasný hovoří o tom, co pro něj znamená Vysočina a co New York

VOJTĚCH JASNÝ

Narozen 30. listopadu 1925, Kelč u Vsetína

Filmografie:

námět:
Všichni dobří rodáci (1968)
Až přijde kocour (1963)
Touha (1958)
Váhavý střelec (1956)
Neobyčejná léta (1952)
Za život radostný (1950)

scénář:
Peklo na zemi (2001)
Návrat ztraceného ráje (1999) … i technický
Všichni dobří rodáci (1968)
Dýmky (1966)
Až přijde kocour (1963)
Touha (1958)
Zářijové noci (1957)
Lidé jednoho srdce (1953) (TV)
Neobyčejná léta (1952)
Za život radostný (1950)
Není stále zamračeno (1950)

režie:
Peklo na zemi (2001)
Návrat ztraceného ráje (1999)
Česká rapsodie (1969) (krátký)
Všichni dobří rodáci (1968)
Dýmky (1966)
Magnetické vlny léčí (1965) (TV) (krátký)
Až přijde kocour (1963)
Procesí k Panence (1961)
Přežil jsem svou smrt (1960) … a technický scénář
Touha (1958)
Zářijové noci (1957)
Dnes večer všechno skončí (1954)
Lidé jednoho srdce (1953) (TV)
Neobyčejná léta (1952)
Za život radostný (1950)
Není stále zamračeno (1950)

účinkuje:
Pátrání po Ester (2005)

kamera:
Lidé jednoho srdce (1953) (TV)
Neobyčejná léta (1952)
Není stále zamračeno (1950)

střih:
Není stále zamračeno (1950)

komentář:
Pozdrav veliké země (1955)
Neobyčejná léta (1952)

Zdroj: www.cfn.cz

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Josef Mladý

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Volby na Vysočině.
AKTUALIZUJEME
46

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

OBRAZEM: Značky pomohou lidem vyznat se v nemocnici

Jihlava – Další oddělení jihlavské nemocnice se přestěhovalo do nových prostor. Pacienti a zdravotníci z neurologického, onkologického, kožního, chirurgického a kardiologického oddělení využívají nového zařízení. V tuto chvíli stavební firma opravila čtyři patra interního pavilonu a nyní dělníky čeká ještě poslední pátá fáze prací.

Mezi pěti nejrychleji sečtenými obcemi na Jihlavsku vyhráli Piráti

Jihlavsko – Horní Myslová, Mysletice, Věžnička, Zdeňkov a Zvolenovice. To jsou obce v nichž volební komise nejrychleji sečetla volební lístky, zapsala je do systému a odevzdala je na dopředu určená sběrná místa. Výsledky z těchto obcí zveřejnil Český statistický úřad na svém webu třicet minut po zavření volebních místností.

V malé obci na Jihlavsku k volbám přišli téměř všichni

Vanůvek – Vanůvek je jedna z nejmenších obcí na Jihlavsku. K volbám tam letos nedošli pouze 4 voliči z 28. V této malé vesnici nedaleko Telče žije dohromady 39 obyvatel z toho 11 dětí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení