VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Všechny moje nové filmy budou mystické, říká režisér Jasný

TELČ - Režisér Vojtěch Jasný natočil už za svůj život nejeden snímek. Mezi jeho nejznámnější počiny patří v Telči točený film Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci.

17.6.2007
SDÍLEJ:

Režisér Vojtěch Jasný v rozhovoru s reportérkou Deníku Lenkou Pospíšilovou.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Do starého železa ale tato jedenaosmdesátiletá legenda, žijící v NewYorku, nepatří a v plánu má ještě několik dalších filmů.

Jste živoucí legenda. Za svůj život jste toho stihl hodně. Nepřemýšlel jste už ve svém věku o odpočinku?
Vžádném případě. Budu filmovat až do smrti. Ještě toho mám moc, co jsem nestihl a chci udělat. Vím, že některé věci nikdo lépe než já neudělá.

Co máte tedy ještě v plánu?
V první řadě bych chtěl dodělat film o Terezíně a pak bych se chtěl vrátit do Telče, kde jsem natočil film Až přijde kocour, a natočil bych zde další snímek.

Kdo vám píše scénáře?
Většinu práce dělám já sám. Když člověk dělá dokumentární filmy, musí umět všechno.

Budou mít tyto dva vaše filmy něco společného?
Jsem mystik, takže všechny filmy, které ještě v budoucnu natočím, budou mystické. Nápadů mám ještě hodně.

Z čeho nápady čerpáte?
Ty mě napadají kdekoliv. Třeba v okolí Telče se mi tvoří velice dobře. Je tu na to příznivé klima. Také čerpám ze svého života. Například jeden z mých filmů je o osudu naší rodiny.

Právě v Telči jste před pár dny dostal čestné občanství, co to pro vás znamená?
Velice si tohoto ocenění vážím a je to pro mě určitý závazek. Ještě nikdy se mi nic podobného nestalo. Je to moje úplně první ocenění v životě. Ještě bych se sem chtěl určitě někdy vrátit.

Vy se vůbec do Čech z New Yorku vracíte celkem často.
Člověk se má vracet ke svým kořenům a ty mám právě tady v Kelči u Vsetína. To není ale jediné místo, kam se rád vracím.

Nepřemýšlel jste tedy, že byste se z New Yorku vrátil zpátky?
V Čechách bohužel neseženu peníze na svoji tvorbu, což v New Yorku není problém. Proto dokud budu tvořit, musím zůstat tam.

Poslechněte si několik částí z rozhovoru s Vojtěchem Jasným:

Vojtěch Jasný hovoří o svých začátcích u filmu

Vojtěch Jasný hovoří o svých připravovaných filmech

Vojtěch Jasný hovoří o své víře

Vojtěch Jasný o své ženě a o tom, co pro něj znamená Telč

Co pro Vojtěcha Jasného znamená být čestným občanem Telče

Vojtěch Jasný hovoří o tom, co pro něj znamená Vysočina a co New York

VOJTĚCH JASNÝ

Narozen 30. listopadu 1925, Kelč u Vsetína

Filmografie:

námět:
Všichni dobří rodáci (1968)
Až přijde kocour (1963)
Touha (1958)
Váhavý střelec (1956)
Neobyčejná léta (1952)
Za život radostný (1950)

scénář:
Peklo na zemi (2001)
Návrat ztraceného ráje (1999) … i technický
Všichni dobří rodáci (1968)
Dýmky (1966)
Až přijde kocour (1963)
Touha (1958)
Zářijové noci (1957)
Lidé jednoho srdce (1953) (TV)
Neobyčejná léta (1952)
Za život radostný (1950)
Není stále zamračeno (1950)

režie:
Peklo na zemi (2001)
Návrat ztraceného ráje (1999)
Česká rapsodie (1969) (krátký)
Všichni dobří rodáci (1968)
Dýmky (1966)
Magnetické vlny léčí (1965) (TV) (krátký)
Až přijde kocour (1963)
Procesí k Panence (1961)
Přežil jsem svou smrt (1960) … a technický scénář
Touha (1958)
Zářijové noci (1957)
Dnes večer všechno skončí (1954)
Lidé jednoho srdce (1953) (TV)
Neobyčejná léta (1952)
Za život radostný (1950)
Není stále zamračeno (1950)

účinkuje:
Pátrání po Ester (2005)

kamera:
Lidé jednoho srdce (1953) (TV)
Neobyčejná léta (1952)
Není stále zamračeno (1950)

střih:
Není stále zamračeno (1950)

komentář:
Pozdrav veliké země (1955)
Neobyčejná léta (1952)

Zdroj: www.cfn.cz

17.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Studentské volby. Ilustrační foto.

Středoškoláci řeknou, koho chtějí na Hradě oni

Ilustrační foto.

Středoškoláci budou přednášet na polytechnice

Vodní ráj spustil on-line prodej

Jihlava – Vodní ráj Jihlava, největší aquapark na Vysočině, spustil na svých webových stránkách prodej vstupenek a dárkových poukazů.

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Ve Stříteži hořel rodinný dům s garáží

Střítež – Ve Stříteži u Jihlavy v pondělí ráno (11. prosince) hořel rodinný dům. S plameny tam bojovalo pět jednotek hasičů. Předběžná škoda byla vyčíslena na dva miliony korun.

OBRAZEM: Sedmdesát let spolu. Důležitý je respekt, říkají manželé

Jihlava – Platinová svatba. Sedmdesát let od svatby v sobotu na jihlavské radnici oslavili Ludvík a Vlasta Hyclovi. Brali se 29. listopadu roku 1947. Měli spolu dvě děti. Nyní už se mohou těšit ze čtyř vnoučat a třech pravnoučat. Zaručený recept na dlouholetý vztah podle nich neexistuje. „Důležitý je vzájemný respekt. Nás také vždy spojovaly společné zájmy, oba máme rádi stejnou hudbu a také jsme hodně cestovali,“ řekl s úsměvem Ludvík Hycl.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT