Stalo se tak v rámci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Ve středu, po promítnutí svého snímku v kině Dukla, obě vypověděly, jak jejich reportáž Kauza Casa vznikla.

„Chtěly jsme natočit pouze krátký příběh nepohodlného svědka v kauze Casa Karla Daňhela. Při natáčení jsme ale přišly na to, že Daňhel není až tak kladná postava, jak se na začátku zdálo, takže se z případu vyklubala práce na dva měsíce," shrnula reportérka Aneta Snopová, která si do týmu poté přibrala i Markétu Dobiášovou.

Reportáž se snaží rozkrýt, kdo mohl těžit z předraženého nákupu vojenských letadel Casa. „Zároveň poukazuje na nepravdivý mediální obraz Karla Daňhela, který byl zobrazován jako nepohodlný svědek při podivném nákupu letadel, a proto se měl stát obětí mnoha údajně nepravdivých obvinění, která ale nemají až tak daleko od pravdy," vysvětlila Dobiášová.

Snímek reportérek ČT o Cenu Respektu soupeřil s více reportážemi zabývajícími se závažnými současnými případy, odehrávajícími se v Česku.

Autorky Kauzy Casa patří mezi první oceněné na letošním jihlavském festivalu, který již třetí den plní jihlavské promítací sály.