Magistrát tak návštěvníkům města nabízí bohaté kulturní vyžití, zaměřené hlavně na folklor a obnovení některých lidových tradic.

Programu s názvem Květen na náměstí budou patřit následující dny až do konce května. „Každý měsíc chceme zorganizovat akce, které oživí centrum města a přivedou lidi na náměstí. V květnu se pokusíme zavést v Jihlavě tradici stavění, zaplétání a kácení májky. V minulosti už to tady sice bylo, včetně folklorního festivalu, ale my to chceme rozšířit. Zvyk zaplétání májky s veselicí dokonce bude mít svoji premiéru," sdělil vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.

Tuto sobotu na Masarykově náměstí bude živo už od jedenácti hodin, kdy začíná tradiční Den růžových vín. O půl druhé vystoupí soubor Okřešánek z Okříšek. Zaplétání májky, která na náměstí vyrostla v minulých dnech, přijde na řadu 
v patnáct hodin. Účinkovat budou soubory Pramínek Jihlava, Studánka Žďár nad Sázavou, Kalamajka Havlíčkův Brod a Vysočan Jihlava, a také muzika složená z muzik jednotlivých souborů. Od sedmnácti hodin zahraje slovenská folklorní skupina Praslica z Kozárovců a od devatenácti hodin bude pokračovat cimbálová muzika vytvořená z účastníků akce.

MÁJKA NA NÁMĚSTÍ

V pátek 13. května bude náměstí patřit Květinovému jarmarku. Vystoupí pražští umělci z Fiakru, kteří interpretují staropražské písničky, lidovky i písně z Osvobozeného divadla a Semaforu. Zaujme vás i umění kejklíře a žongléra Vojty Vrtka z Doudleb. Akci na náměstí zpříjemní i folklorní soubory, jejich vystoupení bude probíhat u májky. Ta pak půjde k zemi v pondělí 16. května.

Na sobotu 27. května se chystá Muzejní a galerijní noc pod taktovkou Muzea Vysočiny Jihlava a Oblastní galerie Vysočiny, ke kterým se přidá i jihlavský magistrát. V horní části náměstí promítne film Noc na Karlštejně. „Říkali jsme si, že by bylo dobré připomenout Jihlavanům 700. výročí narození císaře Karla IV., je to významná událost. Muzeum a galerie jubileum slaví průběžně během roku a my se k nim takto připojíme," dodal Koukal.

ZDEŇKA HINKOVÁ