A přijede i zahraniční eso Peppino D'Agostino, nejlepší akustický kytarista roku 2007.

Program úvodního týdne sedmnáctidenního festivalu přilákal již tisíce návštěvníků. Největší zájem byl o koncert legendárního českého písničkáře Karla Plíhala, který zámecké nádvoří téměř vyprodal.

„S obrovským zájmem diváků se setkalo i vystoupení folklorního Hradišťanu, jehož doprovodili exotičtí hudebníci a hrdelní pěvci z daleké Altaje Altai Kai. Těm po jejich vynikajícím výkonu tleskalo ve stoje celé nádvoří," uvedl mluvčí festivalu Vojtěch Kolář. Divácky atraktivní byly ovšem i koncerty Vlasty Redla či Spirituál kvintetu.

Z českých hudebníků do Telče zamíří ještě několik populárních jmen a s napětím se očekává úterní vystoupení jednoho z nejlepších žijících kytaristů. Největší zahraniční hvězdou letošních Prázdnin v Telči je totiž italský rodák, kytarista Peppino D'Agostino.

Ten se před více než třiceti lety rozhodl uskutečnit svůj sen a prosadit se v USA jako skladatel a interpret skladeb pro kytaru. Zpočátku se musel živit jako malíř pokojů, či prodavač zeleniny, ale záhy se dostavily první muzikantské úspěchy. Vydal pět alb a vystupoval i v proslulé Carnegie Hall. V roce 2007 byl dokonce časopisem Acoustic Guitar vyhlášen nejlepším kytaristou roku.

D'Agostino ve své hře kombinuje technickou zručnost s lyrickou procítěností. Hraje na pražcích levou rukou, zatímco pravou rukou se snaží napodobovat efekt bicích nástrojů. V jeho hudbě je možné najít blues, rock, jazz i italskou kantilénu.

„Svým hudebním projevem se Peppino D'Agostino velice podobá světoznámému Tommymu Emmanuelovi, který vystupoval v Telči vloni. Koncert dalšího mistrovského kytaristy bude jistě nezapomenutelným zážitkem pro všechny milovníky akustické kytary," doplnil Kolář.

LUCIE ŽÁČKOVÁ