Právě tento film již za pět dní zahájí šestadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Zdroj: Deník/Martin Singr

„Na přípravu jsme měli jednu noc, myšlenka filmu mě napadla v šestý den dění. Věděla jsem, že Putin má zálibu v numerologii a 3. 3. 2022 mohlo být dnem, kdy se bude konat něco ještě hrozivějšího. Ten den také probíhalo druhé kolo mírového jednání mezi Ukrajinou a Ruskem a já si naivně myslela, že film by se mohl jmenovat Poslední den války,“ vypráví režisérka.

Zámecký areál v Třešti se zahalil do podzimního kabátů. Nabízí pestré vyžití.
Opravený zámek a park v Třešti. Nabízí relax i studnici vědomostí

Program festivalu letos čítá celkem 376 titulů rozdělených do dvaadvaceti festivalových sekcí. „Festival letos nabídne sedmadevadesát světových, sedmatřicet mezinárodních a třiadvacet evropských premiér,“ sdělil ředitel festivalu Marek Hovorka.

V rámci Inspiračního fóra do krajského města Vysočiny zavítají například kandidáti a kandidátka na prezidenta. Hosty budou Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Karel Janeček a Josef Středula. Diskusi bude moderovat politička Karolína Koubová a občanský aktivista Matěj Hollan.

Oblastní galerie Vysočina pak nabídne už pošesté platformu Ji.hlava dětem. Tam budou aktivity pro děti, náctileté a rodiče.

„Ji.hlava dětem vznikla za účelem umožnit rodičům trávit čas na festivalu, zatímco jejich děti mají skvělý program poblíž festivalových kin. Letošní novinkou je rozšíření nabídky pro teenagery. Cílem je vytvořit prostor mezigeneračního setkávání,“ přibližuje dramaturg programu Přemysl Martinek.

Pořadatelé jsou přesvědčení, že workshopy zaměřené na tvorbu videí pro sociální síť TikTok, profesionální fotografování nebo úniková hra by mohly děti zaujmout.