K letošnímu adventu a vánočnímu období připravilo jihlavské muzeum opravdu netradiční výstavu. „Představí několik autorů, většinou z regionu, kteří se zabývají výrobou tradičních i netradičních, zcela jistě ale vždy milých a krásných drobností. Tradičně i překvapivě zpracované sklo, keramika, hedvábí či perník možná vzbudí i přání něco pro sebe nebo ještě na poslední chvíli pro někoho blízkého získat. Tuto možnost poskytnou kontaktní informace zúčastněných autorů,“ uvedla Sylva Pospíchalová z muzea.

Součástí této vánoční výstavy jsou i staré kominické kalendáře ze sbírek muzea. Návštěvníci si kromě hezkého zážitku a inspirace mohou odnést i nezvyklé záběry – mohou si kohokoli vyfotografovat jako kominíka nebo anděla. „Třeba i tato maličkost se může stát ještě na poslední chvíli drobným dárkem pro někoho z rodiny nebo přátel,“ doplnila k tomu Pospíchalová.

Velmi inspirativní bude i druhá výstava věnovaná patchworku, kde návštěvníci spatří výrobky šesti žen z Vysočiny: Drahoslavy Dvořákové, Jany Hrevúšové, Olgy Svobodové, Vladimíry Ševčíkové, Květy Štohanzlové a Zdeňky Tajovské.

„Přijďte se v předvánočním čase potěšit umem, precizností a pestrostí v podobě různých dek, přehozů, polštářů, nástěnných quiltů, prostírání, ubrusů, tašek, kabelek, batohů, kosmetických taštiček, peněženek, obalů na knihy a dalších textilních dekorací a oděvních doplňků,“ pozvala do muzea Dana Oberreiterová.

Technika patchworku spočívá v pečlivém sešívání malých různě barevných kousků látek a tímto způsobem se vytvářejí zajímavé geometrické vzory. Původně se jednalo o velice náročnou ruční práci, hlavním smyslem této činnosti bylo následné využití dobře dochovaných kousků starších látek a obnošených šatů. V současné době mají ženy k dispozici kromě klasických šicích strojů také speciální stroje, které umožňují prošití i velmi rozměrných dek.

Zámek v Telči. Ilustrační foto.
Telčský zámek zůstane příští rok otevřený