Komedií Láska, soudruhu! finské režisérky Taru Mäkelä začnou ve středu v 19 hodin v krajském městě jihlavské regionální ozvěny Febiofestu. Do pátku tam bude v sálech 3 a 4 v multikině CineStar v areálu jihlavského City Parku k vidění osm vybraných snímků z letošního ročníku festivalu.

V Jihlavě se regionální ozvěny festivalu, který letos napsal už svůj 21. ročník, uskuteční podruhé. „Věříme, že ozvěny podpoří pověst Jihlavy jako města filmových festivalů a diváci letos přijdou na atraktivní filmy," poznamenala k připravenému jihlavskému programu za produkci regionálních ozvěn Febiofestu Šárka Frenclová.

Zatímco u středečního promítání komedie Láska, soudruhu!, která byla vyrobena v české koprodukci a jejíž děj se odehrává v Helsinkách v roce 1962, je připsáno „zadáno", takže do sálu číslo 4 se dostane pouze vyvolené diváctvo, čtvrteční a páteční promítání je určeno širšímu publiku.

Přestože výraznou českou stopu nese už středeční (k vidění bude i ve čtvrtek) snímek, neboť se v něm objevují herci Miroslav Etzler, Kryštof Hádek, Jan Budař či Václav Jiráček, hlavním příspěvkem domácí (a slovenské) filmové produkce na letošních jihlavských ozvěnách bude dokumentární film s hranými scénami Sametoví teroristé. Film natočili tři slovenští režiséři, kteří se pokoušejí přiblížit tři ozbrojené protesty z období normalizace v Československu. Film tak připomene atentát na předlistopadového prezidenta Gustáva Husáka, výbuch tribuny připravené na oslavy Prvního máje i ničení propagačních vitrín s komunistickým tiskem.

Na programu jsou další snímky ze severské kinematografie, ale také vampýrská romance Přežijí jen milenci známého amerického režiséra Jima Jarmusche.

I když se v Jihlavě konají regionální ozvěny Febiofestu teprve podruhé, začínají tady získávat prestižní postavení. „I letos se budou konat s podporou města Jihlava a pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina," doplnila informaci produkční Frenclová.