V neděli předvede jihlavská Filharmonie Gustava Mahlera (FGM) svůj letošní poslední koncert. Ponese se nejen v duchu vánočních melodií, ale zazní také operní skladby. Stejně jako na začátku nového roku už tradičně patří novoroční koncert FGM, tak v závěru roku filharmonici připravují vánoční vystoupení a při něm nadělí divákům dva dárky.

„Letos máme velkou čest představit hvězdy operního nebe, sopranistku Janu Šrejmu Kačírkovou a tenora Richarda Samka," uvedl za filharmonii její manažer Vladimír Holeš.

Jana Šrejma Kačírková se narodila v Českých Budějovicích. V roce 2006 absolvovala Pražskou konzervatoř. Od roku 2010 je stálou členkou opery v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Tam v současnosti účinkuje v opeře Roberto Devereux italského skladatele Gaetanna Donizettiho, a sice v roli královny Alžběty.

Druhý host, rodák z Třebíče, je například stálým hostem Staatsoperette Dresden a spolupracuje s významnými komorními a symfonickými orchestry, jako jsou Bratislavská filharmonie, Česká filharmonie, Symfonický orchestr hlavního města Prahy, BBC London Symphony Orchestra a další.

Nejen ti se však blýsknou pod taktovkou šéfdirigenta FGM Jiřího Jakeše a po boku jihlavských filharmoniků. Budou to třeba houslista Ján Vindiš a mladý pětadvacetiletý trumpetista Jozef Zimka. Posluchači se seznámí rovněž s uměním klarinetistky Nely Zimkové a první houslistky FGM Lenky Koplové.

Tuto neděli od 19 hodin, kdy vánoční koncert začne, zazní v Divadelním sále Domu kultury Jihlava například skladba Zima ze Čtvera ročních období od Vivaldiho, Ad dio del passata z Verdiho opery La Traviata či Mařenko má, tak tvrdošíjná dívko jsi ze Smetanovy Prodané nevěsty anebo Tichá noc v aranžmá Jiřího Jakeše.

„V programu dále uslyšíte špičkové sólisty filharmonie a samozřejmě jsme do programu zařadili i koledy a vánoční písně," dodal Holeš.