Ať už nás nové filmy letos čekají kdykoli a jakkoli, kalendář to bude nabitý. Americkému trendu nabízet premiéry v on-line videotékách se sice ani v Evropě tak docela nevyhneme, nicméně pořád je tu silná vůle čekat s velkými filmy na kina. Ostatně, ani americká studia nejsou s čísly streamovaných premiér v posledních týdnech tak docela spokojená.

Film režisérky Agnieszky Holland Šarlatán
Dobře střežený Šarlatán. Distributor filmu uspěl v boji proti Uloz.to

Jen pro představu, podle žebříčku boxofficemojo.com bývají světové tržby největších hitů kolem miliardy, miliardy a půl dolarů (loňský rok). Mulan, která byla letos k mání za extra poplatek na Disney+ vydělala digitálně spolu se 70 miliony dolarů v omezeném uvedení v kinech jen 170 milionů dolarů. Na rozpočet 200 milionů dolarů tedy žádná láce.

Klapne duben pro agenta 007?

A co že nás tedy čeká? Tak třeba několikrát odložená bondovka Není čas zemřít, jejíž protagonista Daniel Craig vyčkává, až bude moci na plátně důstojně uzavřít svou hereckou misi v této prestižní špionážní sérii. Podle posledního oznámení studia by se měla světová premiéra 25. bondovky konat 31. března v Londýně.

Zdroj: Youtube

Od 2. dubna poběží v kinech britských, od 10. dubna pak v USA. „Prioritou jsou pro nás kina,“ nechali se slyšet producenti filmu. Připomeňme, že film ozdobí ústřední písní Billie Eilish, jejíž krásně smyslný trailer se zákeřně dlouhými černými nehty je zatím k vidění na YouTube alespoň jako ochutnávka.

Na bloknuté ranveji netrpělivě čeká i Top Gun: Maverick režiséra Josepha Kosinského. V pokračování úspěšného snímku z roku 1986 si znovu zahrají Tom Cruise a Val Kilmer, příběh se zaměřuje mimo jiné na roli dronů v současném vzdušném boji. Premiéru má zatím plánovanou na 8. července.

Zdroj: Youtube

Režiséři se zlobí

Studio Warner Bros. se už ohledně svých odkládaných hitů rozhodlo. Souběžně s vybranými kiny budou mít jejich filmy jako Duna, Godzilla vs Kong nebo Matrix 4 premiéru i na HBO Max. Režiséři filmů se vůči tomu veřejně vymezili, Denis Villeneuve (Duna) na Twitteru prohlásil, že „to nemá nic společného s láskou k filmu a divákům v kinech, jde o čísla a zoufalý pokus urvat pozornost za každou cenu“.

Své k tomu řekl i šéf masivní sítě kin AMC: „Doba s koronavirem je pro nás všechny existencí v neznámých vodách. I proto AMC podepsalo s HBO Max dohodu o jednom filmu Wonder Woman 1984. Poběží v kinech a na streamovací službě ve stejný den o Vánocích. Nicméně Warner plánuje totéž se všemi svými filmy na celý kalendářní rok 2021, a to i přes plánované očkování, díky kterému se kina mohou začít znovu stavět na nohy. Mrzí mě to.“

Ze seriálu Dámský gambit
Když dá žena mat. Dámský gambit na Netflixu nabízí napínavou podívanou

Godzilla má premiérové datum 20. května, adaptace slavné Herbertovy sci-fi Duna 30. září, v prosinci by se měli dočkat fanoušci rafinovaného světa Matrix. Ve čtyřce režírované opět Lanou Wachowski potkáme znovu Keanu Reevese a Carrie-Anne Moss v hlavních rolích. Chybět budou Laurence Fishburne v roli Morphea (má ho zastoupit mladší herec, neboť v příběhu jde o přesuny v čase) a Hugo Weaving á la Smith. Herce se nepodařilo uvolnit z jeho kalendáře, mj. kvůli divadelním závazkům v Londýně.

Zdroj: Youtube

Černá vdova tasí zbraň v květnu

Studio Marvel nejspíš po veleúspěšném tažení filmu Endgame trpí. Svou novinku v řadě dalších komiksových filmů Black Widow se Scarlett Johansson několikrát odložilo, ale třeba dobře uzrála. V kinech bychom ji měli potkat v květnu. Konkurovat jí bude jiná superhrdinka v dalším marvelovském příběhu Eternals, kterou ztvárnila Angelina Jolie.

Ve frontě přešlapuje také Kingsman: První mise. Druhý film o dobře utajené partičce z londýnského špionážního podsvětí měl sice své mouchy, prequel z období první světové ale vypadá slibně. Režisér Matthew Vaughn patrně našel novou múzu. Když to dobře půjde, uvidíme ho v březnu.

Dánský režisér Thomas Vinterberg
Evropského Oscara má Chlast. Jeho režisér vzdal hold své zemřelé dceři

Ke slovu přijdou noví Krotitelé duchů s podtitulem Odkaz. Jejich režisér Jason Reitman, který tu přebral otěže po otci, namixoval staré i nové postavy a lehce navázal na původní první film. V červnu bychom se mohli přesvědčit, jak to dopadlo.

Na Mission si počkáme

Vrací se i John Krasinski s Tichým místem. Ve dvojce se po smrti muže pokusí o přežití mezi vetřelci, jimž neunikne ani nepatrný zvuk, už jen hrdinka se svými dětmi. Thriller, v němž se role sympatického ochránce ujal Cillian Murphy. uvidíme v dubnu.

Zdroj: Youtube

Další adaptaci legendárního románu Agathy Christie z roku 1937 Smrt na Nilu uvidíme 16. září. Příběhu o emocionálním chaosu a smrtících následcích vyvolaných milostnou posedlostí se opět chopil ctitel oblíbené autorky detektivek, britský herec a režisér Kenneth Branagh.

Kim Ki-duk a jeho filmy
Zemřel legendární asijský režisér Kim Ki-duk. Příznivec karlovarského festivalu

Jen na akční hit Mission Impossible 7 si budeme muset počkat víc než rok. Producenti snímku s Tomem Cruisem, jenž se točil mimo jiné v Itálii a Norsku, nechtějí nic riskovat. Nedávno tak premiéru raději naplánovali na 4. listopad 2022.