Dokument, na kterém pracuje desítka filmařů s mentálním handicapem, vzniká 
v rámci tvůrčí dílny občanského sdružení Inventura, jehož cílem je integrovat mentálně handicapované osoby 
do společnosti prostřednictvím umění. V jejím čele jsou režiséři Ivo Bystřičan a Kateřina Bubeníčková, uvedla zástupkyně sdružení Lenka Vochocová. Připomněla, že štáb Inventury se zviditelnil čtyřicetiminutovým dokumentem Pozemšťané, koho budete volit? v režii Lindy Jablonské, který získal Cenu Pavla Kouteckého a Cenu diváků na festivalu dokumentů v Jihlavě.

Nyní jeho členové natáčejí 
s účastníky demonstrací a akcí politických stran v Praze. Jejich zdánlivě jednoduché otázky míří ke klíčovému problému, jímž je štěpení občanského hnutí a nejistota, jak by společnost měla fungovat, jak a kým by měla být řízena.

Kromě situační výpovědi 
o současné české společnosti 
a nejistotě jejího dalšího směřování se amatérští dokumentaristé snaží hledat inspiraci ve zvířecí říši. Zabývají se tím, zda by bylo pro českou společnost vhodné aplikovat monarchii v podání včel, či zavést přísnou hierarchii smeček, jako je tomu u vlků.

Při natáčení se vydali na odborářskou demonstraci Stop vládě, na protest zdravotnických odborů, na akce Holešovské výzvy, mezi neonacisty na prvomájovém mítinku či na akci hnutí Okupujte na pražský Klárov. Filmaři byli nejednou kvůli negativním postojům demonstrantů vůči médiím terčem verbálních útoků.

„Pro účastníky dílny je to velká zkušenost. Jejich bezprostřednost a otázky mířící 
k jádru věci, na které se lidem těžko odpovídá, často vzbuzují nevoli. Štáb se tak učí obstát v reálných situacích s druhými lidmi, ustát odmítnutí či zvládnout potenciální agresi druhých. Zároveň se zlepšují ve schopnosti mluvit s druhými, vést rozhovor a držet se tématu. Postupně se tak stávají dobrými angažovanými reportéry s nekonvenčním úhlem pohledu," okomentoval to Bystřičan.

Cílem filmu je pomoci odbourávat předsudky vůči lidem s mentálním handicapem a reflektovat politické a společenské jevy jinak než běžné zpravodajství. Na účastníky to klade značné nároky, ve společné diskusi rozvíjejí námět 
a hlavní téma filmu, vymýšlejí situace a otázky, konstruují scénář a procházejí natočený materiál.

Sdružení Inventura vzniklo v roce 2005 s cílem pozměňovat představy veřejnosti o životech lidí s mentálním handicapem a integrovat tyto lidi do společnosti skrze podporu 
a zviditelňování jejich umělecké činnosti.

JIŘÍ BOROVIČKA (ČTK)