První z nich bude v pondělí 5. ledna norský snímek Detektiv Down, režisér Bård Breien tak po svém úspěšném debutu Kurz negativního myšlení představuje svůj druhý film. Jeho hlavní hrdina provozuje soukromou detektivní kancelář. Všichni jeho potenciální zákazníci ale vždy zmizí v okamžiku, kdy Robert sundá svůj detektivní klobouk. Nikdo nevěří, že mladík postižený Downovým syndromem může vůbec něčeho v detektivní branži dosáhnout. Robert má však svoji metodu.

Snímek se natáčel v Praze a tuto volbu okomentoval producent Pal Roed slovy: „Vydali jsme se na obhlídku České republiky a Maďarska jako potenciálních destinací, kde bychom mohli Detektiva Downa natočit snáze a lépe než v Norsku. Věděli jsme, že Bård má v Čechách dobré jméno, ale po jednom velmi intenzivním dni v Praze jsme pochopili, že Češi mají k Bårdovu filmu, jeho humoru a stylu psaní opravdu silný vztah a pochopení. Dlouho jsme se nerozmýšleli a let do Maďarska jsme ještě v noci zrušili."

Soukromý detektiv, tentokrát z Los Angeles, je hlavním hrdinou i dalšího snímku Hluboký spánek, který je v nabídce na pondělí 12. ledna.

Předposledním lednovým snímkem bude Česká pivní válka a s ní téma „europivo" a filmový klub v prvním měsíci nového roku uzavře Woody Allen a jeho film s elegantní, okouzlující a zhýčkanou dámou Cate Blanchett. V programu kina hledejte filmy pod značkou FK. Na klubová představení mají přístup jak členové klubu, tak i veřejnost.

LUCIE ŽÁČKOVÁ