Návštěvníkům nabídnou od úterý 28. července do pátku 31. července tři exkluzivní online koncerty, tradiční dvoudenní hudební kolokvium a několik vydavatelských titulů.

Prvním koncertem „Připomínek“ bude koncert Mariana Friedla, věnovaný památce houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské. Koncert se uskuteční ve Staré tkalcovně v Náměšti nad Oslavou, stejně jako další unikátní online hudební představení Ivy Bittové. Spolu s ní vystoupí dětský sbor Babačka, syn Ivy úspěšný klávesista Antonín Fajt, kytarista Vladimír Václavek a multiinstrumentalista Ivo Viktorin.

Jana Petrová.
S pyšnou a zlou Elvírou není nuda, říká Jana Petrová z jaroměřického zámku

Trojici výjimečných koncertů zakončí v kostele sv. Jana Křtitele opět streamovaný koncert se světelnou animací Kchun: Purgatio. „Jedná se o mimořádné audiovizuální dílo, spojující v jeden celek gregoriánský chorál, renesanční polyfonii, mluvené slovo a kresbu světlem,“ popsal dramaturg festivalu Michal Schmidt. Představí se pěvecké duo Martin Prokeš (tenor) a Marek Šulc (baryton), herec Vladimír Javorský, výtvarník Atila Vörös a videoartista Rudolf Živec

Na všechny tři streamované koncerty je možné též přijít osobně. Omezené množství vstupenek pořadatelé nabídnou na webu festivalu.

Harfy nad Oslavou

K „Připomínkám“ patří i dva vydavatelské počiny. „Vydáváme CD a tentokrát poprvé i LP s názvem Harfy nad Oslavou. Jedná se o nahrávku z loňského jedinečného koncertu, který byl prvním společným vystoupením tří světových harfistů,“ popsal Schmidt.

Jubileum Folkových prázdnin připomene kniha Když se otočilo E, ilustrovaná dvorním výtvarníkem festivalu Rostislavem Pospíšilem.

„CD, LP a knihu budeme vydávat na konci července a bude ke koupi před koncerty, v náměšťském informačním centru a přes eshop Folkových prázdnin,“ podotkl Schmidt.

Třebíčský expres.
Výletní vláček Třebíčský expres brázdí ulice, podívejte se na novou atrakci

Připomínky Folkových prázdnin

Úterý 28. července od 20.00

Streamovaný koncert ve Staré tkalcovně v Krajině Folkových prázdnin Rosti Pospíšila

Odysea Mariana Friedla. Zahraje repertoár z připravované desky 11 podob lásky věnované památce Jitky Šuranské.

Čtvrtek 30. července od 20.00

Streamovaný koncert ve Staré tkalcovně v Krajině Folkových prázdnin Rosti Pospíšila

Iva Bittová & Antonín Fajt & Babačka & Ivo Viktorin & Vladimír Václavek

Pátek 31. července od 22.00

Streamovaný audiovizuální koncert se světelnou animací v kostele sv. Jana Křtitele v Náměšti nad Oslavou

Kchun: Purgatio

Danteho Božská komedie v podání pěveckého dua Kchun (Martin Prokeš, Marek Šulc), v přednesu Vladimíra Javorského a kresby světlem (Atila Vörös, Rudolf Živec)

Úterý 28. a středa 29. července

Kolokvium zaměřené na lidovou, folkovou, etnickou hudbu a world music v Konferenčním sále Cett v Náměšti nad Oslavou

Od folkloru k world music: Hudba a prostor

Setkání, prezentace s hudebními ukázkami, debaty s předními etnomuzikology a žurnalisty

CD a LP

Harfy nad Oslavou

Nahrávka z loňského jedinečného koncertu, který byl prvním společným vystoupením tří světových harfistů: Kolumbijce Edmara Castañedy, Catrin Finch z Walesu a senegalského hráče na koru Seckou Keity.