Dívčí válka je na tuzemských jevištích jednou z nejúspěšnější a nejhranějších divadelních her. Její atraktivita se skrývá především v lehkosti žánru, nadsázce, využitých tématech a také v hereckém obsazení. František Ringo Čech ji přiveze ve čtvrtek 10. dubna do Jihlavy.

Komedie Dívčí válka spatřila světlo světa už v roce 1986. Autor František Ringo Čech si uvědomuje, že jde o nejúspěšnější dílo, jaké kdy vytvořil. Sám o hře řekl: „Dívčí válku jsem psal takříkajíc českému národu na míru."

Vnesl do ní jemu blízký styl humoru a oblasti, které ho baví a jimž se věnuje. Ironicky reflektuje politické a společenské dění, ekonomiku, naráží i na erotická témata.

Navíc jde o odpočinkový žánr. Snad proto je hra tak úspěšná a už dlouhá léta naplňuje sály po celé republice. „Když jsem Dívčí válku psal, vůbec jsem netušil, co všechno tahle hra způsobí, jak dlouho se bude hrát a za co všechno jí budu vděčit," zavzpomínal Čech.

Dívčí válka již zaznamenala přes dva a půl tisíce repríz. Což je, jak se sám autor zamýšlí, významné číslo i v evropském měřítku. Úvod této již kultovní historické komedie se odehrává na pozadí pohřbu kněžny Libuše. Vlastní děj pak začíná rozhovorem knížete Přemysla s vladykou Bivojem, vracejícím se z pohřbu. Kníže Přemysl, kolísající mezi smutkem po ztrátě milované ženy a radostí nad nově nabytou svobodou, se stává terčem útoků vdavekchtivé a ctižádostivé Vlasty.

Ta dovede nejistotu a strach dívek o podíl na veřejném životě využít ve svůj osobní prospěch a má ambice nastoupit na místo kněžny Libuše. K dosažení svého cíle naváhá použít jakýchkoli prostředků. „Hra přináší hluboký a analyzující pohled na příčiny a podstatu dívčí války z naprosto nového zorného úhlu a moje práce s charaktery postav strhne diváka svojí vroucností a upřímnou realitou," podotkl Čech.

Nouze není zejména o vtipné scény. Například během válečného konfliktu mezi muži a ženami sledujeme snahu staroslovanského pěvce Lumíra v jeho uměleckém tvůrčím zápase o naši vlastní, slovanskou pop music. Do „dramatických" událostí války se pak mísí i láska mladičké Šárky ke krásnému Ctiradovi, kdy do života této milenecké dvojice tvrdě zasáhne válečný konflikt.

Bivoje znají všichni

Dalším prvkem úspěchu podle Čecha může být i fakt, že: „Lidi se v tom vidí a všechny postavy důvěrně znají ještě předtím, než se zvedne opona. Nemusím tedy diváky seznamovat s tím, kdo je kdo, nemusím dělat žádnou expozici. Bivoj přijde na jeviště a řekne „Já jsem Bivoj", a všichni vědí, kdo je Bivoj, jaké má vlastnosti, co dělá, co jí, kam rád chodí, ke komu patří…"

V Dívčí válce už se vystřídalo přes 90 herců jen namátkou: Helena Růžičková, Uršula Kluková, Jana Švandová, ale také Iva Kubelková či Alena Šeredová, z herců pak Rudolf Hrušínský, Jan Rosák, Richard Genzer, Sagvan Tofi, Michal Suchánek či Lou Fanánek Hagen.

V současné době v ní divák uvidí například Sandru Podogovou, Mojmíra Maděriče, Miluši Bittnerovou, Romana Skamene a Petra Jablonského. Obsazení Dívčí války má i jednu specialitu. Všechna dosavadní představení Dívčí války sehrál Bedřich Maruštík. František Ringo Čech vynechal pouze jednou. „Kdybych věděl, v čem je kouzlo té hry, tak napíšu druhý díl, herci ho na mně neustále vymáhají. Ale já vím, jak dopadají, jak končí druhé díly od všech slavných věcí. Jsou vždycky horší. A potom přijde třetí, a ten je nejhorší. Tak jsem odolal, a stále odolávám, i když v hloubi srdce jsem už nalomený," přiznal Čech.

Zda by stálo za to, napsat pokračování Dívčí války, můžete posoudit sami druhý dubnový čtvrtek v jihlavském DKO. Představení začne v 19 hodin a lístky v předprodeji jsou zatím ještě k mání.