Divadlo otevřených dveří (DIOD) v Jihlavě se nově připojilo k pražskému projektu Fun Fatale 2014. V několika dnech DIOD nabídne neobvyklá představení.

Ojedinělý mezinárodní festival současného cirkusu, v rámci kterého vystupují výhradně ženy, to je Fun Fatale. Domovskou scénou mu je pražské divadlo Mlejn. Jak ovšem zdůrazňují organizátoři, nejde o feministickou akci. Fun Fatale ale chce poskytnout prostor ženským performerkám.

Představení v rámci jihlavské odnože festivalu je možné v DIODu vidět až do neděle. „Jsme rádi, že taková skvělá představení jako Erstes Leid, které je inspirované jednou z Kafkových povídek, nebo Invisi'BALL izraelských 'fotbalistek' neuvidí jen pražské publikum," uvedla ředitelka pořadatelské organizace KD Mlejn Dagmar Roubalová.

Zvláštní spojení

Ve čtvrtek večer se od půl osmé představí mladý soubor Compagnie des Pieds Perchés, který hraje pravidelně ve Švýcarsku, Francii a v Česku. Kmenovými členkami tohoto souboru jsou Stéphanie N´Duhirahe a Morgane Widmer, absolventky cirkusových škol v Quebecu a v Bruselu. Představení nese název Le Poids du vide. Při něm diváci zhlédnou dvě dívky, zdánlivě zcela protikladné, ale propojené, které se vzájemně baví svými odlišnostmi, a prostor zaplněný lany.

V pátek pokračuje festival zmíněným představením Erstes Leid, literární akrobacie na hrazdě s příběhem Franze Kafky. V sobotu pak v 16 hodin jihlavskou část festivalu uzavře slovenské nonverbální představení nejen pro děti Kurnikšopa. To bude spojeno i s workshopem.

LUCIE ŽÁČKOVÁ