Hlavní hvězdou festivalu bude americko-izraelské trio Shalosh, které přitahuje jazzové fanoušky od Asie po Jižní Ameriku. V klasickém jazzovém triu (klavír, basa, bicí) se tito výjimeční hudebníci vydávají na dobrodružné výpravy do často nečekaných žánrů (rock, elektronika, africká hudba a další).

Kromě progresivního jazzu bude na Houpačce ke slyšení klasický swing 30. let v podání jihlavské kapely Bee Band. Atmosférickou, místy až filmovou hudbu, přelévající se ze zasněných poloh do energických pasáží, přiveze pražská kapela Wunder Bar Band. A závěr večera bude patřit hudbě taneční, především latinsko-americké, přímo z LP desek oblíbeného DJ Baltazara, který se na Houpačku vrací po pěti letech.

Houpačka je jedinečným spojením odstínů jazzu s aktivitami pro děti i rodiče, na své si přijdou ovšem i další věkové skupiny.
Americko-izraelské trio Shalosh přiletí do Česka jen kvůli festivalu Houpačka

Pro děti všeho věku je připraveno představení divadla Karromato s názvem Dřevěný cirkus. Na co se můžete těšit? Akrobaté! Divoká zvířata! Klauni! Loutkové představení plné energie, překvapení a speciálních triků je inspirované varietními výstupy z 19. století.

Samozřejmostí jsou stánky s dobrým jídlem, pitím a lokálními výrobky, tvořivé dílny a jiné atrakce pro děti a hlavně pohodová atmosféra letního lelkování. V době festivalu bude také otevřena gotická věž, z které je krásný výhled do celého okolí i na areál festivalu. Tak na viděnou na Houpačce! Vstupné je 150/70 Kč, děti mají vstup zdarma.

Petr Líška