Lidé s batohy a akreditací pohupující se jim na krku, bílé čáry na chodnících, festivalové vlajky vlající v ulicích a také barevné kostky připomínající dobrou úrodu. Tak v současné době vypadají jihlavské ulice.

Ve čtvrtek večer totiž v krajském městě začal sedmnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Festival je slavností autorského dokumentárního filmu a největší událostí svého druhu ve střední a východní Evropě. Mottem letošního ročníku je označení Dobrá úroda.

Ve čtvrtek se lidmi nejen z celé republiky, ale i světa začaly plnit jihlavské kavárny. „Přijeli jsme z Olomouce, už máme vyřízené akreditace a těšíme se, až festival na plno vypukne. Jezdíme sem pravidelně," vyjádřil se sedmadvacetiletý Jaroslav Hubený. Letos se do programu festivalu přimíchaly také volby, spousta návštěvníků festivalu tak bude volit v Jihlavě. „Volební lístek jsem si vyřizoval, volit půjdu hned v sobotu a průběh voleb budu sledovat mezi dokumenty," usmál se Hubený.

Pro pořadatele festivalu však festival nezačal čtvrtkem, ale již mnohem dříve. Například Tomáš Růžička, který má na starosti celou logistiku festivalu, je v jednom kole od pátku minulého týdne. Korigovat musí celkem třináct aut a jednu devítimístnou dodávku. Nejvíce práce mívá k večeru.

„Rozpis můžeme dělat, až když nám ostatní oddělení zašlou všechny požadavky. Ty nám docházejí někdy mezi desátou večer a půlnocí. Stává se, že mi třeba ve dvě hodiny v noci zazvoní telefon s tím, ať zařídím to a to," popsal Tomáš Růžička.

Na film se během festivalu nedostane, snaží se ale navštěvovat alespoň doprovodné programy. „Chodíme s kolegy a utužujeme vztahy. Festival v Jihlavě je výborná věc a také je to nová krev do Jihlavy," dodal Tomáš, který jinak pracuje jako kadeřník.

Festival dokumentů v Jihlavě bude trvat až do úterý, i když poslední den bude program festivalu o něco chudší. Letos se totiž pořadatelé potýkali s finančními problémy, a tak museli některé projekce vypustit.