První nese název CREW/ní obraz. Jedná se o výběrovou sestavu prací pěti autorů, kteří se pohybují na domácí graffiti scéně. Hlavní část projektu tvoří malba, v galerii se objeví ale také práce na papíře či objekty.

„Krevní obraz je celkové vyšetření krve, které zjišťuje poměry jejích jednotlivých složek. Stejně tak se expozice skládá ze souboru vzájemně oddělených autorských prezentací, ale dohromady představuje alespoň dílčí obraz toho, jakým způsobem se může graffiti projektovat do současného umění,“ přiblížil expozici její kurátor Radek Wohlmuth. Na místě vystaví své díla Julius Reichel, Ondřej Vyhnánek, Michal Škapa, Jakub Uksa a Pavel Šebek.

Další vernisáž se uskuteční ve zvukové galerii Igloo, kde umělecký kolektiv Skupina připravuje expozici Není slyšet. Projekt je inspirovaný Alvinem Lucierem, který nahrával svůj hlas v prázdné místnosti, poté jej spouštěl a tento proces opakoval. Skupina tento postup zopakovala, ale do nahrávky svým zvukem nezasahovala.

Sobotní večer v Horáckém divadle v Jihlavě patřil celostátní akci Noc divadel, v rámci které se konalo také vyhlášení divácké ankety Horác. Návštěvníci si navíc mohli prohlédnout místa, na která se běžně nedostanou, například do kanceláře ředitele nebo do
OBRAZEM: Ceny Horác čekaly na herce uvízlé na dálnici

Poslední ze čtvrtečních vernisáží je vernisáž díla Řekl bych, že to neřeknu, které vytvořil Tomáš Hodboď. Výstava se bude nacházet v Galerii Aternativa v Komenského ulici a v šest hodin odpoledne zde vystoupí také Duckinem, představitel duck-hopu z New Yorku.

Expozice vznikla po rozhovoru kurátora s autorem. „Po formální stránce jde o kombinaci video-záznamu rozhovoru autora se sebou samým a instalace, která kódovým jazykem komunikuje s divákem, a je pouze na něm, jestli bude ochoten a schopen sdělení rozumět. Po obsahové stránce se výstava dotýká prostého poznání a možnosti sdílení se sebou samým nebo s návštěvníkem galerie,“ vysvětlil kurátor expozice Ignác Rejsek.

První dvě vernisáže začnou v pět hodin odpoledne, třetí o hodinu později.

Jihlavská gymnázia sklidila na olympiádě úspěch.
Gymnázia z Jihlavy uspěla v ekologické olympiádě