Pro zrušení letošního ročníku akce se rozhodli například organizátoři kulturního festivalu Zámostí, který se měl v Třebíči uskutečnit 5. a 6. června. „Mrzí nás to, protože Zámostí máme hrozně rádi a spousta věcí už byla nachystaná, ale zase na druhou stranu je lepší tohle rozhodnutí udělat teď než v květnu,“ řekl za pořadatele festivalu David Šťastný.

Čtyřiadvacátý ročník Zámostí se tak posouvat nebude. „Samozřejmě jsme přemýšleli nad přesunutím na termín pozdního léta, ale skoro okamžitě jsme to zavrhli. Na srpen a podzim se bude přesouvat úplně všechno. My si hlavně řekli, že Zámostí má tradiční termín, a tak to i zůstane,“ doplnil Šťastný.it.

Podívejte se jak to vypadalo na loňském ročníku

O peníze za již zakoupené vstupenky se nemusí lidé bát. Fanouškům přijdou peníze do konce dubna zpět na účet. „Věříme, že pochopíte, že v téhle situaci nebudeme nikomu slibovat práci, lítat po městě, lepit plakáty a zvát lidi, ať vezmou kámoše a jdou se za pár týdnů bavit na fesťák. A během toho po nocích trnout, jak to všechno dopadne. Děkujeme za podporu, pochopení a budeme se na vás těšit za rok a kousek. Zámostí nekončí,“ vzkázal fanouškům za tým organizátorů David Šťastný.

Na další vývoj situace čekají organizátoři jednoho z nejznámějších festivalů na Vysočině, na který se lidé sjíždí do Jihlavy. Řeč je o Vysočina Festu, který se koná pravidelně začátkem července. „Nikdo nevíme, co se bude dít zítra, natož za měsíc. Proto zatím čekáme, jak se to bude vyvíjet, a podle toho budeme jednat dál. Samozřejmě v týmu zvažujeme i nějakou krizovou strategii,“ sdělila mluvčí festivalu Zuzana Valová.

Masarykovo náměstí v Jihlavě.
OBRAZEM: Lidé zmizeli z ulic Vysočiny. Jindy rušná místa jsou nyní pustá

Dodala, že se nabízí i varianta Vysočina Fest posunout. „Slyšela jsem, že nějaké velké festivaly se posouvají na září, my ale ještě vyčkáváme na nějaký vývoj. K pořádání festivalu v letošním roce se vyjádříme na konci dubna,“ poznamenala Zuzana Valová.

Podle mluvčího rodinného pivovaru Bernard Zdeňka Mikuláška by červnový multižánrový festival Bernard Fest posunout nešlo. „Máme nasmlouvané kapely a technika, která se používá, sahá až do milionů korun. Proto by se musel konkrétní ročník rovnou zrušit a plánovat další. A ani to teď nemůžu vyloučit. Musíme počítat i s touto variantou,“ přemítal Zdeněk Mikulášek.

Již 26. ročník humpoleckého festivalu je naplánovaný na 19. a 20. června.

Fitness trenérka Lenka Cichrová teď cvičí doma u baráku.
Studio musela zavřít. Vytvořím cvičení na doma, tvrdí fitness trenérka Cichrová

Změny v organizaci nejspíš nastanou i u devatenáctého ročníku festivalu Hudba tisíců Mahler Jihlava 2020, který se koná v Jihlavě, Nové Říši na Jihlavsku a také v Kališti u Humpolce na Pelhřimovsku. „Připravujeme se na variantu přesunu termínu a případně redukce festivalu. Rozhodně víme, že pokud bude takováto situace v květnu, tak nemůžeme s festivalem začít,“ prozradil ředitel festivalu Jiří Štilec.

Zatím na původní termín, tedy na 23. července, připravují festival ve Světlé nad Sázavou. „Přípravy Sázavafestu stále probíhají. Žádná omezení nebo rušení v tuto chvíli nejsou. Festival máme ke konci července a nepředpokládáme, že by se měl rušit,“ přemítal jeden z organizátorů Sázavafestu Jakub Čechánek.

I organizátoři světelského festivalu ale budou vědět víc nejdříve za čtrnáct dní, kdy nouzový stav potrvá nejméně do 30. dubna. „Uvidíme, jestli vláda dá nějaké stanovisko, zda karanténu opět prodlouží a podle toho se zachováme. Mohli bychom festival posunout, tam je to pak ale o interpretech a kapelách, jestli by nám vyšly vstříc a jestli bychom se shodli na jiném termínu. Město by nám určitě vyšlo vstříc, co se týče využití prostor v zámeckém parku, takže by to pro nás zas tak velký problém nebyl a lidé, kteří mají lístky, by je pak využili například v září,“ zmínil Jakub Čechánek.

Ilustrační foto.
O víkendu se na Vysočině citelně ochladilo. Dvacetistupňové teplo vystřídal mráz

Naopak organizátoři květnového pelhřimovského rockového festivalu letošní ročník Poutníkfestu řešit nemusí. Ten už se totiž neuskuteční. „Všechno má svůj konec, a tak i my, pořadatelé festivalu Poutníkfest, jsme se rozhodli pořádání tohoto festivalu ukončit. Prožili jsme s vámi krásných šestnáct ročníků, užili si spoustu kvalitní rockové muziky, mnoho vypitých Poutníků a pohodové atmosféry. Těšíme se, že se s vámi setkáme na jiných akcích v Pelhřimově nebo na dnech otevřených dveří v Pivovaru Poutník,“ rozloučili se se svými fanoušky na webových stránkách festivalu organizátoři již ukončeného Poutníkfestu.

I Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou mohou být ohrožené. „V tuto chvíli zatím chystáme Folkové prázdniny na původní termín od 25. července do 1. srpna a v původním rozsahu. Budeme pečlivě sledovat situaci ohledně prognózy šíření nemoci COVID-19 u nás i ve světě a podle jejího vývoje budeme reagovat tak, aby celá akce byla zodpovědná vůči divákům a vůči účinkujícím. Rozhodnutí o letošním ročníku festivalu plánujeme zveřejnit do konce dubna,“ informovala Zuzana Valová z Městského kulturního střediska v Náměšti nad Oslavou.