Muzikanti z jihlavské kapely Vigo nabídli klubovému vedení, že by bylo dobré nahrát nějaký chytlavý song, který požene hráče a fanoušky za vítězstvím. Skladba byla nahrána během jediného víkendu ve studiu ve Škrdlovicích na Žďársku. Poprvé ji fanoušci Dukly slyšeli při zápase základní části, kdy Dukla hostila Kadaň. „Pamatuji zlaté časy Dukly, proto bych si moc přál, aby byla zase tam, kam vždycky patřila, a to v extralize," říká kytarista Láďa Hagrid Křivánek, podle něhož byla práce na přípravě hymny radostí. „Vycházeli jsme z toho, že hymna má být snadno zapamatovatelná, hutná a zpěvná, a to si myslím, že se nám docela povedlo," hodnotí rocker.

Kdy a kde vznikla myšlenka, že by kapela Vigo mohla složit a nahrát hymnu pro Duklu Jihlava?
Myšlenka vznikla při poslechu rádia, kde upoutávka pro fotbalové zápasy FC Vysočina měla jasnou podobu ve formě naší první hymny, ale zápasy Dukly nic. Tak jsme si řekli, že by byla škoda, aby byla Dukla bez hymny. Takže tím chci říct, že v repertoáru už jednu hymnu máme, a to pro fotbalový klub FC Vysočina.

Jak dlouho trvalo, než hymna vznikla? Nosíte třeba v hlavě nápad a pak ho na zkoušce zkusíte nahrát, nebo si to hned píšete a schováváte na pozdější dobu?
Specialista na hymny v kapele je náš klávesák Petr Pohanka, mimochodem dlouholetý sportovní fanda z Vysočiny, tak jako většina z nás. Takže s nápadem a s prvním textem přišel opět on. Dále vznikala kostra skladby v průběhu asi 14 dní a na zkouškách, které máme pravidelně dvakrát do týdne, si každý dopilovával svůj part. Asi nejvíce úprav zaznamenal právě refrén. Během dalších pár dní se dotvořilo konečné aranžmá skladby, na kterém se podílela již celá kapela. Tak to ostatně děláme i s ostatními vlastními skladbami. Jednotlivé úseky nahráváme do počítače a pak je upravujeme do konečné podoby. Původní hudební nápad i text byl tedy dílem klávesáka Petra Pohanky. Další úpravy byly v režii celé kapely.

V hymně se objevují dva pokřiky: Jedeme, Dukla, jedeme… A červeno-žluto-červený… Přesně tak fandí fanoušci, takže asi prostředí Horáckého zimního stadionu znáte, že? Máte k hokeji nějaký specifický vztah?
Tak určitě (smích). Dalo by se říct, že od raného mládí. Já jsem třeba bydlel na sídlišti U Pivovaru a zimák jsem měl prakticky za barákem. Takže s tátou jsme svého času nevynechali skoro žádný zápas. Pamatuji zlaté časy Dukly, a i proto bych si moc přál, aby byla zase tam, kam vždycky patřila, a to v extralize. I trpělivý jihlavský fanoušek by si to určitě zasloužil. Toto přání se proto objevuje i v textu hymny. Takže snad i naše skromné dílko k tomu alespoň trochu přispěje. Teď se sice na hokej dostaneme jen občas, ale i tak můžu říct, že naše kapela je skalní jihlavský fanda nejen fotbalu, ale i hokeje.

Kde byla hymna nahrána?
Hymnu jsme nahráli v našem domovském studiu AB Records ve Škrdlovicích, kde natáčíme i naše třetí CD, a na kterém bude i tato hymna společně s hymnou FC Vysočina. To budou bonusové materiály.

Jak dlouho trvalo samotné nahrávání? Šli jste do studia s už doladěným materiálem, který stačilo jenom nahrát, nebo jste pilovali ještě přímo na místě?
Do studia jsme šli s připraveným materiálem, který se samozřejmě v podobě drobných úprav ještě během natáčení doladil, tak jako vždycky. Natáčení jsme z důvodů častých chorob v kapele museli odkládat. Ale nakonec se vše stihlo během pátku a soboty (15. a 16. února poznámka autora) nahrát a v neděli proběhl konečný mastering hymny.

Proběhlo natáčení bez problémů?
Natáčení nebylo úplně stoprocentní, hlavně při vokálech jsme nebyli ještě všichni fit. Proto možná není ten sbor až tak hutný, jak by možná mohl být, ale myslím, že jsme udělali, co jsme mohli.

Výsledek je ale skvělý…
My jsme jako kapela zastánci toho, že to, co se natočí, by se mělo co nejvěrněji zahrát i naživo. Mohl tam být klidně sbor mnichů, ale pak by to naživo znělo hodně rozdílně. No a podobně tak jako u první hymny jsme vycházeli z toho, že hymna má být snadno zapamatovatelná, hutná a zpěvná, a to si myslím, že se nám docela povedlo.

Jak takové natáčení probíhá? Točili jste každý nástroj zvlášť, nebo jste jeli „na první dobrou"?
Každý nástroj se natáčí zvlášť. Prvně bicí, pak kytary, klávesy, basa a nakonec vokály.

Jaké bylo obsazení nástrojů?
Bicí odbušil Roman Křižák Kříž, kytary provětrala moje maličkost Láďa Hagrid Křivánek, klávesy naťukal Petr Pohy Pohanka, basu produněl Petr Hazík Haz a sólový zpěv nahrnul Petr Iljič Kovář.

Kapela Vigo hraje poměrně dlouho. Kdy a jak vznikla?
Kapela se dala dohromady asi v roce 2005, už nevím přesně. S klávesákem a bubeníkem jsme spolu hráli už za studentských let samozřejmě po zábavách. Pak se k nám přidal i Peťa Haz na basu a nakonec přišel zpěvák a frontman Petr Iljič Kovář. To bylo v roce 2009.

Hrajete klasický bigbít. Co vše jste schopní posluchačům zahrát?
V poslední době jsme hráli jak koncertní vystoupení, kde prezentujeme vlastní tvorbu z našich dvou natočených CD Zapomeň… a Hra s osudem i pár novinek, tak i klasické zábavy, kde hrajeme jak věci svoje, tak i převzaté. Tak nějak půl na půl. Do budoucna nás však klesající zájem o zábavy na Jihlavsku a naše snaha spíš prezentovat vlastní tvorbu nutí k zaměření se na koncertní a klubová pódia. Samozřejmě, pokud přijde nabídka na atraktivní tradiční zábavu, neodmítneme.

Váš hudební a muzikantský vzor?
Pro mě samotného, co se týče kytary, je z našich interpretů nedostupný vzor v podobě Michala Pavlíčka, a pak bych mohl uvést třeba Miloše Dodo Doležala, u kterého jsme natáčeli naše první CD. Jinak se mi líbí současné severské metalové kapely a samozřejmě poslouchám rockovou klasiku jako třeba AC/DC, Van Halen a další.

Koncertujete, hrajete na zábavách… Jak často a kde všude?
Většinou to je Vysočina a blízké okolí. Ale hráli jsme už i v Praze a třeba na Plzeňsku. Jelikož nám pořád chybí schopný manažer, je to všechno na našem volném čase. Přes zimu je to slabší, ale od jara je to i čtyřikrát do měsíce.

Kde vás mohou posluchači v nejbližší době slyšet?
V Jihlavě v sobotu 16. března v Soulu s našimi hosty kapelou Boonker a zábavovou legendou, pražskou kapelou Markýz John. Poté vystoupíme 30. března zase jako jejich hosté v klubu Kain v Praze.

Co vás právě teď nejvíc zaměstnává?
Intenzivně pracujeme na dokončení našeho třetího CD, natočení klipu a plánujeme koncertní vystoupení, a to nejen s hudebními novinkami.

ZDENĚK DRLA