Soukromá vyšší odborná škola grafická a Střední umělecká škola grafická byla založena v roce 1993 a letos tedy slaví dvacet úspěšných let existence. V rámci oslav uspořádala škola výstavu výtvarných prací studentů a jejich učitelů. Zájemci ji mohou zhlédnout v nově zrekonstruovaných prostorách historického domu číslo 37 na jihlavském Masarykově náměstí, kde dříve býval Tuzex.

„Střední umělecká škola grafická je jednou z největších uměleckých škol v České republice. Sídlí v krásně renovované budově v Křížové ulici. Zakoupením této budovy jsme se stali plně nezávislou soukromou školou bez pronájmů," řekl ředitel a zároveň zřizovatel školy Milan Dušák. „Všechny chodby školy jsou vybaveny tak, aby plnily zároveň funkci školní galerie. K vybavení patří osm učeben teorie, studovna, depozitář, kanceláře, kabinety, sborovna a ostatní sociální zařízení," popsal Dušák ve stručnosti zázemí školy.

Příjemným doplňkem školy je i velký park. Vyučují se tam dva obory zakončené maturitou: Grafický design Multimediální a počítačová tvorba (práce s počítačem, fotografií, filmem, zvukem, animací, tvorbou www stránek a tak dále) a Grafický design Propagační výtvarnictví. „Tento obor se tradičně věnuje malbě, kresbě, grafice, prostorové tvorbě a fotografii, ale řeší i úpravu tiskovin. Je zaměřen na tradiční výtvarnou a řemeslnou přípravu s nejnovějšími technologickými postupy propagačního výtvarnictví a celé oblasti vizuálního umění," podotkl k jednomu z oborů Milan Dušák.

Ateliér je propojený se zahradou

Od roku 1997 má škola i mezinárodní složení studentů. „Grafická škola Jihlava byla jako jediná v Kraji Vysočina již podruhé hodnocena Českou školní inspekcí jako nadprůměrná střední škola," řekl s hrdostí ředitel. „Víc než osmdesát procent maturantů odchází na VŠ a VOŠ a jenom přibližně pět procent absolventů se hlásí na úřady práce. Státní maturitu u nás úspěšně složilo šestadevadesát procent studentů," sdělil dále Dušák.

Grafická škola v Jihlavě využívá i kvalitní pedagogy z vlastní Vyšší odborné školy grafické (VOŠG), která je taktéž umělecky zaměřena. Vznikla přirozeným vývojem střední školy. VOŠG je akreditována ministerstvem školství a sídlí ve vlastní budově ve Dvořákově ulici. „Od loňského roku se pyšníme nově vybudovaným ateliérem animace propojeným se zahradou upravenou pro relaxaci studentů a rovněž zvukovým nahrávacím studiem situovaným v suterénním prostoru budovy," popsal Dušák.

Pro potřeby VOŠG slouží také velkorozměrové audio-video studio a aula pro projekce klauzurních a absolventských prací. Oblíbenou destinací studentů obou škol je školní chata v okrajové části Jihlavy, ve Vysoké. Chata slouží pro plenérové pobyty.

Výstavu ke dvaceti letům existence grafické školy je možné navštívit do 27. září. Otevřena je ve všední dny od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

PAVEL MORAVEC