"Autorka Jaroslava Pokorná je rodačka z Počátek. Kreslení a malování se věnuje už od dětství. Po absolutoriu Dálkové umělecké akademie při Střední umělecké škole grafické v Jihlavě její umělecká tvorba nabyla na intenzitě a nyní se jí věnuje s plným nasazením. V jejích obrazech je nosným prvkem kresba, kterou barva jen doprovází," uvedla Ludmila Moržolová z Muzea Vysočiny Jihlava.

Autorka do obrazů vkládá sama sebe, své okamžité inspirace, nálady, pocity či zážitky, které jak sama tvrdí, jen volně zaznamenává. Její osobitost a talent se odráží ve všem, co na svých obrazech zachytí bez rozdílu, zda se jedná o zobrazení figury či vázy s květinami.

Horácké divadlo Jihlava. Velká scéna HDJ.
Návštěvníci divadla mohou otevřeně debatovat


Další výstava s názvem Legendy v miniatuře potěší hlavně kluky a jejich tatínky. Ti si mohou prohlédnout více než 330 modelů letadel a tanků, které se vzájemně střetávaly na různých bojištích a v různých válečných konfliktech minulého neklidného století. Dozví se také řadu zajímavých a užitečných informací.

"Mezi leteckými legendami můžete spatřit japonské Zero, britský Spitfire, ruské Jaky a Migy, německý Messerschmitt, Focke-Wulf či Junkers nebo americký Mustang. Ze známých tanků pak určitě stojí za to prohlédnout si Shermann, Tiger a ruské T-34," doplnila další informace Moržolová. Výstava se koná po osmi letech a na další podobnou výstavu si zájemci určitě nějaký čas počkají. Tanky a další modely jsou vám k dispozici do 8. května 2019.

Tyto dvě výstavy doplní od čtvrtka 17. ledna ještě jedna. Ta představí nejen různé druhy karet, jako jsou mariášové, vykládací, tarotové, tarokové a jiné, ale i trojrozměrné náležitosti patřící ke karetním hrám. Budou to například krabičky, lisy na karty a různé propagační předměty.

"Prezentovány budou i rozmanité dětské karty. Velká pozornost bude věnována i jihlavskému malíři hracích karet Martinu Hanzalíkovi, budou vystaveny jeho karty uložené ve sbírkách Muzea Vysočiny Jihlava," zmínila nejrůznější zajímavosti Dana Oberreiterová z Muzea Vysočiny Jihlava. Výstava Karty v Jihlavě potrvá do 17. března.

Odklízení sněhu pomocí čtyřkolek v ulicích Jihlavy.
Sníh odklízí na čtyřkolkách