Pražské Divadlo Na Jezerce v úterý bude hostovat v Horáckém divadle v Jihlavě (HDJ). Pražané přiváží představení Petra Jarchovského a Jana Hřebejka s názvem Musíme si pomáhat.

Původně jde o české filmové drama režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského z roku 2000. Odehrává se za německé okupace během druhé světové války a popisuje hrdinství manželského páru, který doma schovával židovského uprchlíka z koncentračního tábora. Film získal pět cen Český lev a byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film.

Snímek se dočkal i divadelního provedení. V Divadle Na Jezerce byla hra uvedena v premiéře v březnu roku 2010. Zatímco ve filmové podobě ztvárnil hlavní roli Bolek Polívka, v té divadelní se role Josefa Čížka ujal Jiří Macháček. Hlavní ženskou roli v divadelním provedení, Marii Čížkovou, pak místo filmové Anny Šiškové představuje Lenka Vlasáková.

Drama na jevišti

Stejně jako film i divadelní provedení válečného příběhu slibuje dramatické chvíle při jeho sledování. „Ohlas premiéry nabité celebritami naznačil, že Na Jezerce vypravili na cestu dílko znamenité. Zapomeňte klidně na filmového Polívku a Duška. Na Jezerce je místy překonávají Jiří Macháček v roli ustrašeného, nešťastně neplodného a neokázale statečného invalidy Čížka a Miroslav Vladyka coby nevzdělaný, ale talentem na přežívání vybavený Prohazka," uvedl divadelní kritik J. P. Kříž po pražské divadelní premiéře ve své recenzi pro deník Právo.

Představení pražské inscenace Musíme si pomáhat se v HDJ koná v rámci abonentní skupiny X. Ta je zaměřená na to, že divákům přináší na jeviště HDJ hostující profesionální divadelní soubory z jiných českých regionů. Představení Musíme si pomáhat začne na Velké scéně HDJ v úterý večer v 19 hodin.

LUCIE ŽÁČKOVÁ