„Roštejn proslul nejen svou atraktivní polohou, ale mimo jiné také tradicí jazzové hudby, která měla na hradě své místo pravidelně od 80. let 20. století. V posledních několika letech byla však tato tradice přerušena, mimo jiné v souvislosti s náročnou rekonstrukcí objektu. V roce 2019 se Roštejn pomalu ke slavnému odkazu začíná vracet,“ řekla k tomu kastelánka hradu Kateřina Rozinková.

V neděli od 14 hodin postupně vystoupí Humpolecký Dixieland, Swing Trio Telč, Jazz Quintet Třešť a Jazz Joint. Program potrvá zhruba do 19.30 hodin. Vstupenky bude možné zakoupit na místě za 150 korun, pořídit je můžete také v předprodeji na pokladně Roštejna či Muzea Vysočiny v Jihlavě za 100 korun, a to do soboty. Děti do 15-ti let mají vstup zdarma.

„Jazz na Roštejně nebude poslední kulturní akcí letních prázdnin na hradě, hlavní sezona vyvrcholí o posledním srpnovém víkendu hned dvojicí večerních akcí,“ doplnila další informace kastelánka.

Hned šest hasičských jednotek likvidovalo požár střechy rodinného domu v obci Vápovice na Jihlavsku.
Dům ve Vápovicích zapálil cizinec. Senioři přišli o vše

V pátek 30. srpna se na nádvoří odehraje letní kino. Lidé uvidí dvě méně známé televizní pohádky natočené na Roštejně O Radkovi a Mileně a Černá Fortuna. Vstup na promítání bude zdarma. O den později, v sobotu 31. srpna, se Roštejn připojí k tradiční celorepublikové akci s názvem Hradozámecká noc a zaměří své prohlídky na dobové stravování.

Hrad Roštejn nyní láká návštěvníky zejména na nově upravené prohlídkové trasy, které se po rekonstrukci otevřely na začátku letních prázdnin. Vidělo je už přes 10 000 lidí. V areálu hradu ještě aktuálně probíhají úpravy exteriérů, ty už turisty výrazně nezasáhnou. Rozsáhlá rekonstrukce hradu začala před dvěma lety a výrazně omezila provoz na vyhledávané památce.

Dešťové hole. Ilustrační foto.
Tip Deníku: V Třešti se pobaví děti i dospělí