„Naše úprava Vernisáže totiž vyplynula z toho, že nám původní text svým způsobem překážel,“ vysvětlil jeden z členů GT Tomáš Pšorn. Při zkouškách navíc postupně pochopili, že hlavní myšlenka hry má velké množství analogií i v současné době. „Vidíme podobné vzorce chování mezi našimi známými. Změnili jsme tedy nejprve reálie,“ podotkl Pšorn. Následně se zaměřili i na rodinnou situaci protagonistů.

„Je totiž známé, že dnešní mladí lidé chtějí spíše objevovat a cestovat než zakládat rodinu,“ zdůraznil Pšorn. Do některých částí přitom na druhou stranu vůbec nezasahovali. „Věříme, že naše úprava snadno navazuje na původní text a respektuje jeho strukturu. Přitom ale ukazuje, které fenomény se mění a které přetrvávají,“ dodal k tomu Tomáš Pšorn.

Další domy se sgrafity jsou zatím v původním stavu.
Žďár opět dává peníze na zachování sgrafit na stalingradských domech

Připustila to i režisérka Lada Leszkowová, která se ujala vedení přípravy představení. Klíčová změna podle ní je, že „snoby vyměnili za hipstery“. „Naše Vernisáž je hodně aktualizovaná na dnešní dobu, a i když Havel změny ve svých hrách nesnášel, věříme, že tahle verze by ho oslovila a pobavila,“ vyjádřila se režisérka.

Po divadelním představení si pro návštěvníky členové souboru připravili od sedmi do osmi hodin večer stand-up comedy výstupy na terase před zámeckou kavárnou. Věnují se jim teprve od loňska, ale slaví s nimi úspěchy. GT Hlinsko založili jako studentské divadlo.

Jakub Dostál