Milovníci jazzu, swingu, latinskoamerických rytmů a klasických filmových melodií, zbystřete. Na tuto sobotu 22. března se totiž v Polné chystá velkolepá oslava 80. narozenin kapelníka Polenského big bandu Jiřího Šímy. Koncertní galavečer je zároveň připomínkou patnáctileté existence kapely.

Mezi hosty se představí například Martina Bártová, Ondřej Ruml, Lucie Černíková, Petr Nekoranec, Petr Píša, Felix Slováček junior, Jan Smigmator a další.

Na narozeninovém setkání nebudou chybět ani kapelníkovi synové Jiří a Libor, kteří šli ve stopách svého otce a stali se profesionálními hudebníky. Jiří Šíma junior je členem kapely Yo Yo Band, Libor Šíma s rodinnou skupinou působí v Německu. Sobotní akce v sále na zámku v Polné začíná v devatenáct hodin. „Pozvání přijala řada interpretů, kteří s big bandem vystupovali v minulosti. Třeba Jan Smigmator se dvakrát zúčastnil akce s názvem Polenský big band hraje rock. Kapela hrála i s dalšími slavnými hudebníky, například s Jitkou Molavcovou nebo Pavlem Větrovcem, ti se však z důvodu svých pracovních povinností zúčastnit nemohli," řekl polenský starosta Jindřich Skočdopole.

Polenský big band patří společně s třešťským Zatrestbandem k nejznámějším kapelám na Jihlavsku. Big band byl založen v roce 1999 a u jeho zrodu stál mezi jinými i Jiří Šíma. „Jiří Šíma je vynikající muzikant, který se v době svého působení v tehdejším Československu pohyboval mezi samými slavnými a známými osobnostmi. Poté se přesunul do Německa, kde jako profesionální muzikant založil a vedl kapelu. Po převratu se vrátil zpátky do Česka, v roce 1999 se v Polné stal šéfdirigentem nově vzniklého hudebního uskupení," doplnil polenský starosta.

Vstupenky jsou ještě k mání

Vstupné na akci vyjde zájemce na sto korun. Předprodej nyní probíhá v polenském informačním centru. „Zájem o galavečer je podle předprodeje značný. Zvolili jsme stolové uspořádání, po celý večer bude zajištěna obsluha. Sál má kapacitu asi šest set lidí na sezení," upřesnil polenský starosta.

Jiří Šíma nyní žije v Žižkově Poli u Přibyslavi. Hudbě zasvětil celý svůj profesní život. Kromě práce v Polenském big bandu se nyní věnuje i dalším hudebním aktivitám. Nedávno založil dechovou kapelu Polenská třináctka.

ZUZANA MUSILOVÁ