Kastelánské prohlídky začínají ve dvě hodiny odpoledne. Vstupné na ně je 80 korun. „Prohlídka zámku potrvá podle zájmu lidí dvě až dvě 
a půl hodiny. Zájemce zavedu 
i do míst, kam se nemají šanci během klasické prohlídky dostat. Ukážu jim například oboje sklepení i trojici největších sálů, zvaných Předků, Vjezdů a Divadelní, které na zámku jsou," slíbil kastelán brtnického zámku Tomáš Hartman. K vidění budou rovněž místa, kam se nesmí kvůli špatnému stavu památky a kde hrozí zřícení. Na návštěvníky tedy čeká i trocha adrenalinu.

Kapacita prohlídky je ale omezena. Na koho však místo nezbude, nemusí věšet hlavu. „ V případě zájmu udělám soukromou prohlídku také jindy. Musí se na ni ale přihlásit minimálně osm lidí," uvedl kastelán Hartman.

Zámek v Brtnici je po většinu roku zavřen. Otevřeno je pouze o víkendech. Klasické prohlídky začínají vždy v 9, 11, 13 a 15 hodin. Už ale pouze pár posledních víkendů. Od června bude zámek uzavřen úplně. Kromě zámku v Brtnici si mohou lidé na Jihlavsku přijít prohlédnout i další památky. Otevřeno už mají třeba zámek v Telči a hrad Roštejn.

LENKA POSPÍŠILOVÁ