„Festival si za více než 50 let existence vybudoval přední místo mezi prestižními akcemi roku, a to nejen v Třešti, ale také v Kraji Vysočina i za jeho hranicemi," doplnila k divadelní přehlídce Michaela Marešová, vedoucí kulturního odboru třešťské radnice.

Podle ní jde o největší akci, kterou město Třešť ve spolupráci s kulturním domem v průběhu roku pořádá. „Z městského rozpočtu je na TDJ každoročně vyčleněna částka ve výši více než čtvrt milionu korun," upřesnila k financování akce Marešová.

Akce začíná v pátek v 10 hodin prvním soutěžním představením s názvem Stvoření světa souboru DS Kapota z Tábora. Oficiální začátek je na programu večer od 19.30 slavnostním večerem a dalším soutěžním představením s názvem Hamlet divadelního souboru Stará Vožice.

„Devítidenní akce letos nabídne celkem 13 představení. Letošní ročník je výjimečný tím, že do Třeště přijedou soubory, které tu ještě nehrály. Nově se divákům představí například DS Jiří z Poděbrad nebo DS Hálek z Nymburka," poznamenala vedoucí kulturního odboru.

Podle Marešové každoročně na divadelní představení jezdí za soubory také fanoušci a skalní příznivci různých souborů. „Dost často přijíždí také různé soubory z Vysočiny, které nesoutěží, ale přijedou například načerpat inspiraci a zhlédnout konkurenci," připojila postřeh k divadelní přehlídce Marešová.

Tradičně největší zájem je o lístky na divadelní představení domácího souboru DS Karla Čapka s názvem S tvojí dcerou ne. „Lístky na toto představení jsou prodány zhruba z poloviny, o další představení je potom tak nějak rovnoměrný zájem," dodala Marešová.

Každý soubor, který na TDJ vystoupí, se potom může těšit na upomínkový předmět. V minulých letech soubory dostávaly dorty ve tvaru buřinky jako odkaz na filmového Pana Tau. Letos tomu bude poprvé jinak. Na soubory čeká destička z pálené hlíny ve tvaru buřinky. „Soubory vždycky mrzelo, že dort sní a nic jim jako vzpomínka na festival nezůstane. Proto se organizátoři rozhodli pro změnu. Destičky vyrobila Monika Morkusová Štumarová z Třeště," uzavřela téma TDJ Michaela Marešová. Vítězové a ocenění si potom odnesou skleněnou kostku, která pochází z dílny místního uměleckého skláře Svatopluka Kasalého.