K vidění bude je než 330 modelů letadel a tanků, které se vzájemně střetávaly na různých bojištích a v různých válečných konfliktech minulého neklidného století. Modely doplňuje řada textových panelů, na kterých si zájemci mohou přečíst leccos zajímavého z vývoje těchto strojů, i to, jaké nesly vybavení a jaké varianty se postupně dostávaly do výroby. Autoři výstavy připomínají také významná bojová nasazení a různé další ne příliš známé skutečnosti z jejich historie.

„Mezi leteckými legendami je možné spatřit japonské Zero, britský Spitfire, ruské Jaky a Migy, německý Messerschmitt, Focke-Wulf či Junkers nebo americký Mustang. Ze známých tanků pak určitě stojí za to prohlédnout si Shermann, Tiger a ruské T-34," sdělila Ludmila Moržolová z Muzea Vysočiny Jihlava.

Výstava je připravena ve spolupráci s Klubem plastikových modelářů Jihlava, který v roce 2019 oslaví 45 let od svého založení. Na výstavě se dále podílel Klub plastikových modelářů Velký Beranov a Třebíč Nuclear Model Club.

Výstava se koná po osmi letech a na další podobnou výstavu si zájemci nějaký čas zase počkají. "Pokud si tedy nechcete všechny výše zmíněné legendy v miniatuře nechat ujít, vydejte se do jihlavského muzea. V prostorách muzejní půdy v expoziční budově jihlavského muzea na Masarykově náměstí si je budete moci prohlédnout až do 8. května 2019," pozvala na výstavu Moržolová.

Výstava Kočárky babičky Boženky v jihlavském Muzeu Vysočiny.
OBRAZEM: V muzeu vystavují staré kočárky